Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κόσοβο σε Τουρκία: Δεν είμαστε υποτελείς κανενός

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Φάτμιρ Λίμαϊ αντέδρασε έντονα στην κριτική που άσκησε ο Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι επειδή καθαίρεσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας μετά την έκδοση έξι Τούρκων γκιουλενιστών στην Τουρκία.

«Δεν είμαστε υποτελείς κανενός. Το μήνυμά μου είναι ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύει απειλές. Ο πρωθυπουργός έλαβε την εντολή διακυβέρνησης από τον λαό και μόνον αυτός μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του και όχι κάποιο ξένο κράτος», απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Φάτμιρ Λίμαϊ σε συνέντευξη Τύπου, από την πόλη Πρίζρεν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι το Κόσοβο είναι δυτικοευρωπαϊκό κράτος και η κυβέρνηση υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τα συμφέροντα της χώρας ενώ, σε έντονο ύφος, διεμήνυσε ότι «όποιος το αμφισβητήσει αυτό θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Η κρίση στις σχέσεις της Πρίστινας με την ‘Αγκυρα εκδηλώθηκε εξαιτίας της σύλληψης στο Κόσοβο και έκδοσης στην Τουρκία, έξι Τούρκων υπηκόων, οπαδών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιούλ, την περασμένη Πέμπτη σε κοινή επιχείρηση της τουρκικής ΜΙΤ και της μυστικής αστυνομίας του Κοσόβου.

Το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την έκδοσή τους αλλά και εξαιτίας της συμμετοχής Τούρκων πρακτόρων στην επιχείρηση, εξόργισαν τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι ο οποίος έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον διοικητή της μυστικής αστυνομίας. Διατάχθηκε επίσης εισαγγελική έρευνα για να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε άμεσα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας, εχθές, σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη εξαπέλυσε μύδρους κατά του Χαραντινάι.

«Ε, πρωθυπουργέ του Κοσόβου, με τίνος τις οδηγίες τα έκανες αυτά; Από πότε προστατεύεις εκείνους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα στην Τουρκία; Δεν ξέρεις ότι αναγνωρίσαμε την ανεξαρτησία σας αμέσως μετά την Αμερική; Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι τους πραξικοπηματίες και η Τουρκία σ’ έχει αγκαλιάσει ως αδερφό; Θα το πληρώσεις αυτό. Η καριέρα σου τελείωσε. Οι αδερφοί μου στο Κόσοβο δεν πρέπει να παρέχουν εμπιστοσύνη σε έναν πρωθυπουργό όπως εσύ. Οι αδερφοί μου του Κοσόβου, οι Κοσοβάροι που γνωρίζω, θα ζητήσουν να λογοδοτήσεις για αυτό που έκανες», προειδοποίησε σε έντονο ύφος ο Ταγίπ Ερντογάν.

localStorage.clear();


Πηγή