Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κόστα Ρίκα: Αντιμέτωπη με συμμορίες κακοποιών -Ανήγγειλε αστυνομική ενίσχυση

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ανήγγειλε χθες Τετάρτη την ενίσχυση της αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των εγκλημάτων που διαπράττονται από συμμορίες κακοποιών.

«Θέλουμε μια Κόστα Ρίκα καλύτερη για τις επόμενες γενιές και θα φθάσουμε εκεί αγωνιζόμενοι κατά της εγκληματικότητας. Θέλω ο κόσμος να μπορεί να βαδίζει ήσυχος στον δρόμο», δήλωσε ο κοσταρικανός πρόεδρος Ροδρίγο Τσάβες απευθυνόμενος σε αξιωματικούς της αστυνομίας της μικρής χώρας της κεντρικής Αμερικής με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει «εσπευσμένη» διαδικασία πρόσληψης 400 νέων αστυνομικών ως τον Ιούνιο και ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει κονδύλι για να προσληφθούν άλλοι 300.

Κόστα Ρίκα: 6 νομοσχέδια για αύξηση της ασφάλειας

Τα μέλη της κοσταρικανής εθνικής αντιπροσωπείας θα κληθούν προσεχώς να εκφραστούν για έξι νομοσχέδια με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας, ιδίως για τις εκδόσεις πολιτών της χώρας, τον έλεγχο της πώλησης πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος και για τις υποκλοπές επικοινωνιών.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Χόρχε Τόρες έχει εξάλλου σκοπό να αναπτύξει στο πεδίο μέσα σε έξι μήνες συνολικά 9.500 αστυνομικούς, έπειτα από αναδιοργάνωση της αστυνομίας, που μετρά σήμερα 12.000 μέλη.

Χρήματα για αγορά περιπολικών

Ακόμη, οι αρχές θα δαπανήσουν πέντε εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή κέντρου διοίκησης και ελέγχου, καθώς και ένα εκατομμύριο δολάρια που κατασχέθηκε από διακινητές ναρκωτικών για την «άμεση αγορά περιπολικών», ανακοίνωσε η προεδρία.

Την περασμένη χρονιά, η Κόστα Ρίκα κατέγραψε 656 φόνους –ρεκόρ–, με άλλα λόγια ο δείκτης ανθρωποκτονιών έφθασε τις 12,6 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 8/100.000, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ. Το 63% των δολοφονιών αποδόθηκε από τις αρχές σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ κακοποιών.

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, η κοσταρικανή αστυνομία έχει καταμετρήσει ήδη 261 φόνους.


Πηγή