Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κύπρος: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης -Του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη ο Αντρέας Μαυρογιάννης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα δεύτερου γύρου των εκλογών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Κύπρου, ο Αντρέας Μαυρογιάννης τηλεφώνησε στο κ. Χριστοδουλιδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης, αλλά δεν θα μείνει στην ενεργό πολιτική.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε ποσοστό της τάξης του 51,9% έναντι 48,1% που έλαβε ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος.

Χριστοδουλίδης: Το βασικό ζητούμενο είναι να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού

Κύπρος: «Γραμμή» υπέρ Χριστοδουλίδη φαίνεται να δίνει ο Αναστασιάδης ενόψει β’ γύρου των προεδρικών εκλογών

Κύπρος: Άμεσα η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sigmalive, η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

Το τελικό ποσοστό προσέλευσης διαμορφώθηκε στο 72,44%. Ψήφισαν συνολικά 404.692 άτομα.

Συγχαρητήρια Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη για την εκλογή του

Με το που έγινε γνωστή η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον συνεχάρη. Παράλληλα, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η κυρία Σακαλλαροπούλου τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Επίσης, προσκάλεσε τον κύριο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης -Ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 6 Δεκεμβρίου 1973.Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουίνς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».

Το 1999 έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος στο Λονδίνο, αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά και έχει τέσσερις κόρες.

Κύπρος: Η πολιτική σταδιοδρομία του Ν. Χριστοδουλίδη και η απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία

Την 1 Σεπτεμβρίου 2013 ο Νίκος Χριστοδουλίδης διορίστηκε διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. Στις 14 Απριλίου 2014 διορίστηκε παράλληλα κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Την 1η Μαρτίου 2018 ανέλαβε χρέη υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη 2018. Στις 9 Ιανουαρίου 2022 ανακοίνωσε την παραίτηση του (με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου 2022), καθώς είχε λάβει την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας.

Στις 12 Μαΐου 2022 εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο «στόχαστρο» των επικεφαλής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκλογολόγους στην Κύπρο, οι ψηφοφόροι του ΔΗ.ΣΥ. φαίνεται να μην ακολούθησαν την γραμμή που εμμέσως έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος για στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη και να ακολούθησαν τις προτροπές του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, για στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλιδη.


Πηγή