Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κύρκος: Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε. παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε. παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Ε.Ε.-Τουρκίας και ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και ζήτησε να κρατηθεί ζωντανή η ενταξιακή διαδικασία, ως μοναδικό εργαλείο διαλόγου με το φιλοευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας.

Προειδοποίησε δε ότι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων θα δημιουργούσε ένα επιπλέον εμπόδιο στο Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ στη συζήτηση της ολομέλειας του Στρασβούργου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κύρκος εξέφρασε την ανησυχία του για την επίθεση του προέδρου Ερντογάν «στο κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των πολιτών» και τόνισε ότι η απάντηση θα ήταν μια «μια ευρωπαϊκή αντεπίθεση υποστήριξης προς τη διωκόμενη τουρκική κοινωνία».

Εξηγώντας τη θέση του είπε: «Να ανοίξουμε επιτέλους τα κεφάλαια για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και να δηλώσουμε πως αυτός είναι ο ευρωπαϊκός αδιαπραγμάτευτος δρόμος, μια πόρτα που δεν κλείνει. Ελευθερίες και δικαιώματα είναι τα προαπαιτούμενα για να αναπτυχθούν στενότερες σχέσεις που θα πολλαπλασιάσουν τα 140 δισ. των εμπορικών μας συναλλαγών και θα προσφέρουν ευημερία».

Αντ΄ αυτού, συνέχισε, «βλέπουμε το κοινοβούλιο να εγκαταλείπει το μοναδικό εργαλείο συνεργασίας και διαλόγου με το φιλοευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας και να προσφέρει στον Ερντογάν το άλλοθι να σύρει τον λαό του σε έναν τυφλό αντιευρωπαϊσμό και να κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Κλείνοντας δε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θέτουμε επιπλέον εμπόδια στις ήδη δύσκολες συνομιλίες για το Κυπριακό με ακραίο κίνδυνο να φτάσουν τα σύνορα της Τουρκίας στην Λευκωσία».

Ο κ. Κύρκος έκλεισε την παρέμβασή του προειδοποιώντας εμφατικά: «Μετά τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ουκρανία, ήρθε η ώρα να αποτύχουμε και στη Τουρκία».


Πηγή