Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κώτσηρας (υφ. Δικαιοσύνης): Για τον βιασμό ανηλίκου η ποινή είναι μία και είναι ισόβια [βίντεο]

Τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή τη φρικιαστική υπόθεση βιασμών της 12χρονης στο Κολωνό εξέφρασε ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας.

«Για τον βιασμό ανηλίκου η ποινή είναι μία και είναι ισόβια», τόνισε χαρακτηριστικά από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κώτσηρας, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για όσα έχουν συμβεί και έχουν θύμα τη 12χρονη στον Κολωνό.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσαν η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΝΔιΘ) σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Θεσσαλονίκης (ELSA Thessaloniki).

Κώτσηρας: Απόλυτη προτεραιότητα να προστατέψουμε τους ανήλικους με κάθε δυνατό τρόπο

«Η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2021 προέβη σε σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μια από τις βασικές προτεραιότητες των αλλαγών αυτών ήταν η προστασία της ανηλικότητας.

»Για τον λόγο αυτό έγιναν αλλαγές και σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση των ποινών σε ειδικά αδικήματα που αφορούν τους ανήλικους, ενώ άλλαξαν και διατάξεις που αφορούν την παραγραφή αλλά και την αυτεπάγγελτη δίωξη όλων αυτών των αδικημάτων.

»Για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα να προστατέψουμε τους ανήλικους με κάθε δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό λειτούργησε και το σπίτι του παιδιού της Αθήνας για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβρη του 2021, γι’ αυτό προχωρούμε ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων» τόνισε ο Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στην ιστοσελίδα GrTimes.

Κώτσηρας: Έχουμε ένα αυστηρό, συμπαγές και άρτιο νομικό πλαίσιο

«Το Εθνικό αυτό Σχέδιο αφορά 12 υπουργεία, διότι όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι τα θέματα αυτά είναι οριζόντια και πολυδιάστατα και για τον λόγο αυτό το σύνολο της δημόσιας διοίκησης πρέπει να συνεργάζεται για την αντιμετώπισή τους και προληπτικά, αλλά όπου χρειάζεται και κατασταλτικά», συνέχισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως τόνισε: «Το σχέδιο θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Πάντως, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές, είναι ότι πλέον, μετά τις αλλαγές του 2021 στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ειδικά σε σχέση με τους ανηλίκους, έχουμε ένα αυστηρό, συμπαγές και άρτιο νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει θέσει ως προτεραιότητά του την προστασία ευαίσθητων και ευάλωτων συμπολιτών μας και ειδικά των ανηλίκων».

«Για τον βιασμό ανηλίκου προβλέφθηκε μία και μόνο ποινή: ισόβια κάθειρξη»

Σχετικά με τις ποινές και τις αναστολές των ποινών που αφορούν καταδικασμένους για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα εις βάρος ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε:

«Εμείς κάναμε μια επιλογή. Για τον βιασμό ανηλίκου προβλέφθηκε μία και μόνο ποινή: ισόβια κάθειρξη με τους όρους που προβλέπει η εθνική μας νομοθεσία. Όμως, αυτό πρέπει να το διευκρινίσουμε. Η ποινή είναι μόνο μία. Δεν υπάρχει κλιμάκωση στην ποινή από τόσα σε τόσα χρόνια. Εάν κάποιος έχει προβεί στο αδίκημα του βιασμού ανηλίκου η ποινή είναι μία και είναι ισόβια κάθειρξη, όπως αυτή προβλέπεται από το ποινικό μας σύστημα.

»Αλλά, και σε όλα τα υπόλοιπα αδικήματα υπήρξαν αλλαγές, όπως η αποπλάνηση ανηλίκου στις ηλικίες 14 με 15 ετών, το οποίο μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα. Όπως και η αιμομιξία που έλαβε πλέον κακουργηματική διάσταση. Όπως είναι η εκδικητική πορνογραφία που προβλέφθηκε αυτοτελώς πριν από λίγους μήνες με ειδική επιβαρυντική περίσταση όταν αφορά ανήλικο.

»Έχουμε φτιάξει, λοιπόν, ένα πλαίσιο το οποίο είναι αυστηρό, συμπαγές, άρτιο, θεωρώντας ότι πρέπει να προστατεύουμε κυρίαρχα το θύμα και να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται οι δράστες, όταν έχουν τελέσει αυτά τα ειδεχθή, απαράδεκτα και αποτρόπαια εγκλήματα με το μέγιστο δυνατό της ποινής που προβλέπει το εθνικό μας σύστημα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κώτσηρα:


Πηγή