Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Λαβρόφ: Η Δύση κήρυξε ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας -Θα υποφέρουν όλοι από αυτόν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε το Σάββατο (14/5) ότι η Δύση κήρυξε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο ο πόλεμος αυτός θα διαρκέσει και ότι «θα υποφέρουν όλοι» από αυτόν. Μάλιστα, η δήλωση αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου ο ίδιος είχε κατηγορήσει την ΕΕ πως «έχει γίνει ένας επιθετικός και πολεμοχαρής παράγοντας».

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά την 80ή ημέρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Μόσχας. Μάλιστα, ο αποπειράθηκε να εμφανίσει τη χώρα του ως τον στόχο -και όχι τον δράστη μιας επίθεσης.

Πούτιν στον Φινλανδό Πρόεδρο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ: «Λάθος» το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας

Λαβρόφ: Η ΕΕ έχει γίνει ένας επιθετικός και πολεμοχαρής παράγοντας

Λαβρόφ: Δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει ο «ολοκληρωτικός πόλεμος εναντίον μας»

«Η συλλογική Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, όμως είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές από όλους, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε στην ομιλία του.

«Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια απ’ ευθείας σύγκρουση – όμως τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχθήκαμε. Ξέρουμε από κυρώσεις: υπήρχαν πάντα με τη μια ή την άλλη μορφή», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, υποστήριξε ο Λαβρόφ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Κίνα, την Ινδία, την Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου.

Πούτιν σε Φινλανδό πρόεδρο: «Λάθος» το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σαούλι Νιινίστο, ο Ρώσος πρόεδρος μετέφερε στον Φινλανδό ομόλογό του ότι το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας από πλευράς Ελσίνκι θα ήταν ένα «λάθος».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή 15 Μαΐου. Ωστόσο, και το κυβερνών κόμμα της Φινλανδίας είπε πριν από λίγη ώρα το «ναι» για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου εισέβαλε η Ρωσία. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Νιινίστο για την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, με το Κρεμλίνο να γνωστοποιεί ότι «έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο».


Πηγή