Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Λαβρόφ: Οι αμερικανικές κυρώσεις επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο

Η επιβολή από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων μειώνει αισθητά την εμπιστοσύνη προς το διεθνές σύστημα συναλλαγών με δολάρια, αλλά και προς το ίδιο το δολάριο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την προσθήκη στους καταλόγους των κυρώσεων που καταρτίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες 33 φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η επιβολή των νέων κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, έχουν πάψει να μας εντυπωσιάζει. Αναφερόμενος δε στην επιβολή κυρώσεων κατά της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Suchoi, είπε ότι οι νέες αυτές κυρώσεις εις βάρος της συνιστούν εκδήλωση «αθέμιτου ανταγωνισμού» και προσέθεσε ότι «για μία ακόμη φορά όλοι μας πειστήκαμε για το ότι το σύστημα συναλλαγών με δολάρια έχει πλήρως αποτύχει και η εμπιστοσύνη προς το δολάριο μειώνεται πολύ αισθητά».

Η Ρωσία, δήλωσε ο Λαβρόφ, κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην εξαρτάται από τις ΗΠΑ οι οποίες ελέγχουν τον διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα συναλλαγών με δολάρια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι όλο και πιο πολλές χώρες σκέφτονται πώς θα αποφύγουν την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ήδη βγάζουμε τα συμπεράσματα μας από αυτή την κατάσταση και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να μην εξαρτιόμαστε από εκείνες τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους διεθνείς εταίρους τους» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «όλο και πιο πολλοί εταίροι μας στην Ασία και στην Λατινική Αμερική αρχίζουν να έχουν παρόμοιες προσεγγίσεις» και «νομίζω ότι το κίνημα αυτό θα συνεχισθεί».

localStorage.clear();


Πηγή