Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Λαγουβάρδος στο iefimerida: Λόγω κρύου ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι -Η εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Αττική

Για την πορεία των φαινομένων της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», μίλησε στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Για την Αττική τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί της Κυριακής από τα βορειοανατολικά. Μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Μόνη εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα πολύ παραλιακά, όπου θα έχει κυρίως χιονόνερο. Από το βράδυ, ωστόσο, θα έχει χιόνι και στα νότια, όμως όχι χιονόστρωση -ίσως μόνο σε αυτοκίνητα» λέει στο iefimerida.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

Στα βόρεια προάστια η εικόνα θα είναι διαφορετική. «Στα βόρεια θα έχουμε χιονόστρωση. Θα υπάρξει μια ανάπαυλα στα φαινόμενα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, όμως μέσα στη Δευτέρα θα έχουμε πάλι επιδείνωση. Αυτό θα συνεχιστεί με παύσεις και περιόδους έντασης μέχρι και την Τρίτη. Σε αυτό το διάστημα το κρύο δεν θα υποχωρήσει. Αυτό σημαίνει πως ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι» εξηγεί ο μετεωρολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα -και ειδικά στο οδικό δίκτυο, καθώς και στη βορειοδυτική Αττική, καθώς εκεί τα φαινόμενα ίσως συνεχιστούν έως και την Τετάρτη.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τι θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά πάντως ότι η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και τα χιόνια που θα φέρει θα είναι μεν σημαντικά, αλλά «υποδεέστερα της κακοκαιρίας “Ελπίς”. Θα είναι έντονα τα φαινόμενα, όμως συγκρίναμε τους χάρτες μια – δυο ημέρες πριν την έλευση των φαινομένων με τους περυσινούς και πιστεύουμε ότι δεν θα επαναληφθεί η ίδια κατάσταση».

Συγκεκριμένα για την Αθήνα, ο κ. Λαγουβάρδος τονίζε ότι «θα χιονίσει στο κέντρο, θα δούμε νιφάδες, όμως δεν νομίζω ότι θα προκληθεί προβληματικού είδους χιονόστρωση. Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι πως θα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Φυσικά για να ισχύει αυτό, για να είναι αντιμετωπίσιμη η κακοκαιρία, θα πρέπει να έχει ληφθεί η μέριμνα ώστε να καθαρίζονται οι δρόμοι».

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Μπαράζ συσκέψεων για την αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά -Ολα τα μέτρα

Χαμός για ένα ζευγάρι αντιολισθητικές αλυσίδες: Ουρές σε βενζινάδικα και καταστήματα με είδη ΙΧ [εικόνες, βίντεο]

Χιονόστρωση στα βόρεια προάστια

Στα βόρεια προάστια, προσθέτει, «μπορεί να μην έχουμε τους 40 – 45 πόντους χιονιού όπως πέρσι, όμως και οι 10 πόντοι, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι πρόβλημα». Ταυτόχρονα, υψηλή χιονόστρωση αναμένεται στην Εύβοια, αλλά και στην Κρήτη -και σε μεσαίου υψόμετρου οικισμούς σε ό,τι αφορά τη μεγαλόνησο.

Νέες εξάρσεις μέσα στη Δευτέρα, πιθανόν και την Τρίτη

«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι από την Κυριακή το πρωί μέχρι και το βράδυ θα έχουμε έντονα φαινόμενα. Υπάρχει μετά μια τάση για εξασθένηση έως αργά τη νύχτα, με νέες εξάρσεις μέσα στη Δευτέρα, πιθανόν και την Τρίτη. Θα ενημερώνουμε για οτιδήποτε νεότερο» λέει καταλήγοντας ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Πηγή