Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Λευτέρης Οικονόμου για τον νέο σωφρονιστικό κώδικα: «Ουσιαστική η προσφορά της αντιπολίτευσης»

Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, δηλώνει ότι επιδιώκει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αναμόρφωσης του σωφρονιστικού κώδικα, όπως ανέφερε ο Λευτέρης Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την «αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού κώδικα», που ψηφίστηκε επί της αρχής, σημείωσε ότι οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ήταν σημαντικές. Επίσης, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μια «ουσιαστική προσφορά» της.

Με την επεξεργασία σε α’ ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου να ολοκληρώνεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε πως ακούει τις προτάσεις και τις επισημάνσεις. Έτσι, θα κάνει δεκτές πολλές βελτιωτικές αλλαγές, ενώ ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι «έγινε μία νηφάλια και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση, με σημαντικές παρατηρήσεις και ουσιαστική προσφορά της αντιπολίτευσης».

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή ο νέος σωφρονιστικός κώδικας

Βουλή: Δεκτικός ο Θεοδωρικάκος σε βελτιωτικές προτάσεις για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα

Λ. Οικονόμου: «Σημαντική αρωγή το ένδικο βοήθημα των κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης»

Παράλληλα, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σειρά βελτιωτικών αλλαγών βάσει των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από την αντιπολίτευση, όπως η βραχεία κράτηση στα αστυνομικά τμήματα και η χορήγηση τακτικών και εκπαιδευτικών αδειών, ενώ έκανε γνωστό ότι είναι στο στάδιο υπογραφών η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την επανεκκίνηση της κοινωφελούς εργασίας

Τέλος, ο Λευτέρης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «σημαντική αρωγή το ένδικο βοήθημα των κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης», σημειώνοντας ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να συμμορφωθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τον νέο σωφρονιστικό κώδικα

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, έδωσε έμφαση στην αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ εστίασε τις ενστάσεις και παρατηρήσεις του στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, κάνοντας λόγο για «κόλαση του Δάντη», καθώς και στα θέματα του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής, της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης, και τις τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες. «Αυστηροποιείτε το πλαίσιο αντί να διευκολύνετε την παροχή άδειας και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Εμείς, σε οτιδήποτε καταφρονεί και περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, είμαστε κατά», πρόσθεσε.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο για υπέρμετρους περιορισμούς στο θεσμό των αδειών, τονίζοντας ότι με την αυστηρότητα δεν λύνονται τα προβλήματα της χώρας ως προς την εγκληματικότητα. «Ο τιμωρητισμός είναι αδιέξοδος. Παρά τα θετικά του νομοσχεδίου, η λογική του πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι, με προβληματίζει», πρόσθεσε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο, αντί να θωρακίζει, δυναμιτίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ότι καμία πρόνοια δεν υπάρχει για την κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, ενώ περιορίζονται σημαντικά οι άδειες κρατουμένων και κυρίως οι εκπαιδευτικές και έκανε λόγο «για τεράστια απουσία κοινωνικών υπηρεσιών και διακηρύξεις κενές περιεχομένου, περί έκτισης εναλλακτικών ποινών». Όπως συμπλήρωσε, «οι αλλαγές είναι χωρίς αντίκρισμα. Ακόμα και το ένδικο βοήθημα δεν υπηρετεί τον σκοπό να περιοριστούν οι καταδίκες κατά της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα των φυλακών, όπως είναι ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη υποδομών και προσωπικού, η ανυπαρξία υγειονομικής μέριμνας και φαρμακευτικής αγωγής και ο κίνδυνος της ασφάλειας κρατουμένων και υπαλλήλων.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν διαθέτει την πολιτική βούληση για την προάσπιση και θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων», σημείωσε ότι το θέμα της επανένταξης είναι ανύπαρκτο και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο προκαλεί πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές του προθέσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, υπογράμμισε ότι «παρότι υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω, ή στη καλύτερη περίπτωση, κάνει δειλά βήματα» ενώ διαπίστωσε «νομικά και ουσιαστικά λάθη, που πρέπει, είτε να βελτιωθούν είτε να καταργηθούν»

Στην ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις σοβαρές και εποικοδομητικές προτάσεις της αντιπολίτευσης και θα προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε στο νομοσχέδιο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».


Πηγή