Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Λύση για τις συντάξεις σε έκτακτο Eurogroup ψάχνει ο Τσακαλώτος

Το θέμα των συντάξεων κυριαρχεί στην οικονομική επικαιρότητα. Από τη μία η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από το 2019 δεν θα εφαρμοστεί ενώ παράλληλα επιχειρεί να πείσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αναδρομικής διεκδίκησης των «κομμένων» συντάξεων με αφορμή τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Από την άλλη, οι νομικοί προτείνουν στους συνταξιούχους να ασκήσουν μαζικά αγωγές για να διεκδικήσουν αναδρομικά και δώρα. Οι συνταξιούχοι βρίσκονται στη μέση και παραμένουν όμηροι μέχρι να μάθουν το μέλλον των συντάξεων τους, την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκλου και εάν τελικά δικαιούνται και εάν θα λάβουν αναδρομικά για τις κουτσουρεμένες αποδοχές τους.

Μια πρώτη συζήτηση για τις περικοπές στις συντάξεις και τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης (μείωση εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ, στεγαστικό επίδομα) τα οποία θα αρχίσουν να παίρνουν το δρόμο προς τη Βουλή αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. Μολονότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019.

«Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της εν εξελίξει αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019», αναφέρεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι συντάξεις και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα τεθούν επί τάπητος με αφορμή την εξέταση του ελληνικού προσχεδίου, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν δηλώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει σήμερα να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα. Επίσης θα επιδιώξει να πείσει τους Ευρωπαίους, ώστε οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων να ληφθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και να μην παραταθεί η αγωνία έως τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση βιάζεται, ελπίζοντας να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και να μπορέσει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή χωρίς το επώδυνο μέτρο. Εντούτοις, ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν από τις 3 Δεκεμβρίου. Αυτό που προβληματίζει τους δανειστές είναι τα σημάδια φορολογικής κόπωσης που εντοπίζονται στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο.

Θέλουν να έχουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα στοιχεία, προτού καταλήξουν στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στην αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης από την Κομισιόν και στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Τα έγγραφα αυτά εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν γύρω στις 20 Νοεμβρίου.

localStorage.clear();


Πηγή