Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Λ. Οικονόμου -Συνάντηση με επικεφαλής Ύπατης Αρμοστίας ΟΗΕ: «Η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της»

Στη μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται η Ελλάδα, έκανε ειδική τοποθέτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή (3/6) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ στην Ελλάδα (UNCHR), Μαρία Κλάρα Μαρτίν, ο κ. Οικονόμου έστειλε το μήνυμα πως «η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις απορρέουσες υποχρεώσεις της από την Κοινή Δήλωση του 2016».

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προσβλέποντας στη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυσή της. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τη σημαντική συνδρομή της χώρας μας στο ζήτημα της υποδοχής και φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- γενικώς το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ στην Ελλάδα, εισαγωγικά σημείωσε τις θετικές εντυπώσεις της από τη συνεργασία της με αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πρόσφατη εκπαίδευση που παρείχε το Γραφείο σε προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα μετανάστευσης. Επίσης, σημείωσε την πρόθεσή της για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, σε όλο το εύρος των ζητημάτων διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, και η διπλωματική σύμβουλος του υπουργού, Σοφία Σταματέλλη. Επίσης, συμμετείχαν οι συνεργάτες της επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ στην Ελλάδα, Καλλιόπη Στεφανάκη και Αντριάνο Σιλβέστρι.


Πηγή