Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Κορονοϊός: Μάσκες παντού, τοπικά lockdown και «μοντέλο Πόρου» - Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι

Μάσκες παντού, τοπικά lockdown και «μοντέλο Πόρου» – Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι – Newsbeast

Όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα εάν τα κρούσματα του κορονοϊού παραμείνουν σε τριψήφια νούμερα, εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το γεγονός ότι χθες τα κρούσματα μειώθηκαν στα 150 από 200 που ήταν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, προκαλεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ενδέχεται να είναι το πρώτο δείγμα απόδοσης των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων να πέσει περίπου στα 50 για να διασφαλιστεί πως θα κρατηθεί η πανδημία υπό έλεγχο. Είναι επομένως σαφές ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν ενδεχομένως και νέες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορονοϊό πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα.

Αύριο θα εξεταστούν τα νέα στοιχεία και τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι και στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ο τελικός λόγος θα ανήκει στον κ.Μητσοτάκη.

Μερικά από τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν σε:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους
  • Τοπικά lockdown, όπου παρατηρείται έξαρση του ιού
  • «Μοντέλο Πόρου» και σε άλλα νησιά και αστικά κέντρα
  • Τηλε-εργασία στο δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι δυνατή η εφαρμογή της, για όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες
  • Στοχευμένα τεστ ανά ηλικιακές ομάδες και περιοχές, πέραν των τεστ που διενεργούνται σε ταξιδιώτες στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας
  • Τεστ σε δημοσίους υπαλλήλους που επιστρέφουν σε πόστα τα οποία δε γίνεται να καλυφθούν με τηλε-εργασία και που έχουν επαφή με το κοινό, αρχής γενομένης από το μετρό και τα ΜΜΜ

Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξέδωσε χθες εγκύκλιο για τη δυνατότητα να εργάζονται με τηλεργασία ή back office, έως την 31η Αυγούστου, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία τους, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Στα βασικά σημεία της 14ης εγκυκλίου για τον κορονοϊό περιλαμβάνονται επίσης, η υπόδειξη για χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.

Πάντως όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, θα πρέπει να κωδικοποιηθούν οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν που είναι υποχρεωτική.

Την Πέμπτη οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία

Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε και το θέμα ανοίγματος των σχολείων. Αν και στο τραπέζι είχαν πέσει διάφορες προτάσεις, επί του παρόντος η άποψη που επικρατεί με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου και οι τάξεις να μη λειτουργήσουν εκ περιτροπής, παρότι αυτό έχει προταθεί από ειδικούς όπως και η τήρηση αποστάσεων με τη διδασκαλία σε μεγαλύτερες αίθουσες και τα διαφορετικά διαλείμματα για αποφυγή συνωστισμού στα προαύλια.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά και στα πανεπιστήμια. Οι οριστικές αποφάσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα ληφθούν την Πέμπτη.


Πηγή