Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μάχες με 25 νεκρούς σε εχθροπραξίες γύρω από στρατόπεδο στην Υεμένη

Τουλάχιστον 25 στρατιώτες και αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε σφοδρές μάχες γύρω από μια σημαντική στρατιωτική βάση κοντά στη δυτική ακτή της Υεμένης, δήλωσαν χθες Σάββατο στρατιωτικές και ιατρικές πηγές σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της αεροπορίας της αραβικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκουν να ανακαταλάβουν το στρατόπεδο Χάλεντ Ιμπν αλ Ουάλιντ, το οποίο παραμένει στα χέρια των σιιτών ανταρτών Χούθι τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον, διευκρίνισαν οι στρατιωτικές πηγές.

Αφού ανέκτησαν τις τελευταίες ημέρες το Τζάμπαλ αλ Ναρ, ένα όρος που επιβλέπει το στρατόπεδο, οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι προέλασαν σε δύο άξονες για να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στις οχυρώσεις του στρατοπέδου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το στρατόπεδο Χάλεντ Ιμπ αλ Ουάλιντ, ένα από τα μεγαλύτερα της Υεμένης, απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Μόχα, μια πόλη όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Ερυθρά Θάλασσα και ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση τον Φεβρουάριο.

Έχει μεγάλη στρατηγική σημασία διότι βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μόχα με την Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, η οποία πολιορκείται από τους αντάρτες, και τη Χοντάιντα, άλλη μια πόλη όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, βορειότερα, η οποία επίσης είναι στα χέρια των Χούθι.

Χθες Σάββατο εννιά αντάρτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές της αραβικής συμμαχίας που είχε στόχο τρία αυτοκίνητα που μετέφεραν ενισχύσεις στο στρατόπεδο, ανέφεραν οι στρατιωτικές και οι ιατρικές πηγές.

Εξάλλου 12 αντάρτες και 4 στρατιώτες βρήκαν το θάνατο σε μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά τις ίδιες πηγές.

Εξαπολύοντας την 7η Ιανουαρίου την έφοδό τους στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και η αραβική συμμαχία έθεσαν στόχο την ανάκτηση της ακτογραμμής της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, συνολικής έκτασης 450 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μόχα, Χοντάιντα και Μίντι, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Οι Χούθι και οι σύμμαχοί τους—μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ—συνεχίζουν να ελέγχουν τη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης, την οποία κατέλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2014, και άλλα τμήματα της βόρειας και δυτικής Υεμένης.

Μετά την επέμβαση της αραβικής συμμαχίας στον πόλεμο της Υεμένης, τον Μάρτιο του 2015, πάνω από 7.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 42.500 άλλοι έχουν τραυματιστεί στη σύρραξη αυτή. Όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ επτά συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός έχουν καταρρεύσει.


Πηγή