Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μάχη δύο «αντισυστημικών» υποψήφιων στη Φλόριντα για τη θέση του κυβερνήτη

Οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα επέλεξαν στις προκριματικές των δύο μεγάλων κομμάτων δύο αντισυστημικούς υποψηφίους για να διεκδικήσουν τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας, γεγονός που προαναγγέλλει μια έντονη μονομαχία μεταξύ ενός Ρεπουμπλικάνου υποστηρικτή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ενός Δημοκρατικού που στηρίζεται από τον Μπέρνι Σάντερς.

Ο Άντριου Γκίλαμ έκανε την έκπληξη, το βράδυ της Τρίτης, με τη νίκη του στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος απέναντι στο φαβορί, την Γκουέν Γκρέιαμ, κόρη ενός πρώην κυβερνήτη και γερουσιαστή. Στα 39 του, ο δήμαρχος του Ταλαχάσι, της πρωτεύουσας της Φλόριντας, γίνεται έτσι ο πρώτος Αφροαμερικανός που διεκδικεί τη θέση του κυβερνήτη στην πολυπληθέστερη αμφιταλαντευόμενη Πολιτεία των ΗΠΑ.

«Τα λεφτά δεν ψηφίζουν, οι άνθρωποι ναι!» είπε στην ομιλία του, αποδεχόμενος το χρίσμα.

Αντίπαλός του, ένας ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, ο Ρον Ντεσάντις, επίσης 39 ετών, ο οποίος στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων συνέτριψε τον πρώην βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Άνταμ Πάτναμ. Ο Ντεσάντις δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Μάλιστα σε ένα προεκλογικό, χιουμοριστικό σποτάκι, εμφανιζόταν να διαβάζει στα παιδιά του ένα βιβλίο του Ντόναλντ Τραμπ ενώ το μωρό του φορούσε μια φορμίτσα με το σλόγκαν «Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική».

Ο Τραμπ τον στήριξε εμφανώς και πρόσφατα υπερηφανεύτηκε ότι προκάλεσε την άνοδο των ποσοστών του προστατευόμενού του με τα μηνύματα που αναρτούσε στο Twitter. Σήμερα τον επαίνεσε και πάλι, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένο δήμαρχο» τον Γκίλαμ, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Στην Αριζόνα, από την άλλη, ο μεγιστάνας δεν είχε εμπλακεί στις προκριματικές που θα έδιναν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων σε έναν υποψήφιο για τη Γερουσία. Το χρίσμα κέρδισε τελικά η Μάρθα ΜακΣάλι, πρώην πιλότος μαχητικού, που την προωθούσε η ηγεσία του κόμματος. «Η Μάρθα ΜακΣάλι είναι μια εκπληκτική γυναίκα» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ σήμερα το πρωί, εκφράζοντάς της «την πλήρη υποστήριξή του».

Η ΜακΣάλι είχε απέναντί της δύο άλλους υποψηφίους που θεωρούνται προσκείμενοι στον Τραμπ: τον πρώην σερίφη Τζο Αρπάιο, που είχε καταδικαστεί για τις μεθόδους που ακολουθούσε σε βάρος των παράτυπων μεταναστών, αλλά πήρε χάρη από τον πρόεδρο, και την υπερσυντηρητική Κέλι Γουόρντ. Στις 6 Νοεμβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Δημοκρατική Κίρστεν Σινέμα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την πλειοψηφία του στη Γερουσία.

Στις μεσοεκλογές του Νοεμβρίου θα ανανεωθούν οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας ενώ θα εκλεγούν και 36 κυβερνήτες.

localStorage.clear();


Πηγή