Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Μέι: «Πιθανό» ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Μέι: «Πιθανό» ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός σεναρίου για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit στην περίπτωση που αναγκαστεί από το κοινοβούλιο να διενεργήσει μια τέτοια διαδικασία, σύμφωνα με σημερινό δημοψήφισμα της εφημερίδας Daily Telegraph.

Η Μέι ελπίζει να βρει έναν τρόπο για να καταφέρει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο ένα σχέδιο για το Brexit χωρίς να υπάρξει ένα ακόμα δημοψήφισμα, αλλά οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα για μια συμβιβαστική στρατηγική εξόδου δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, η Μέι είχε συνομιλίες με κάποιους αξιωματούχους και υπουργούς για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που θα έδινε στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αποχώρησης από την ΕΕ με μια συμφωνία, της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και της μη αποχώρησης από το μπλοκ.

Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, που δήλωσαν ότι το σχέδιο του δημοψηφίσματος θα έχει κάποια συνάφεια μόνο εάν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς αποτύχουν και η πλειοψηφία των βουλευτών ταχθεί υπέρ της διενέργειας ενός ακόμα δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την Telegraph, πηγή στο γραφείο της Μέι αρνήθηκε ότι υπήρξε συνάντηση για να συζητηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

Το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ, όπου το 52% των πολιτών τάχθηκαν υπέρ του Brexit και το 48% κατά αυτού, συνεχίζει να διχάζει τη χώρα και να παραλύει το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι έχασε την ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου και υπάρχει τεράστια ανησυχία για το πώς, το πότε ακόμα και το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η Μέι δημοσίως τάσσεται κατά της διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Έχει πει ότι εάν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς αποτύχουν, το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει επί μιας σειράς επιλογών για την άρση του αδιεξόδου, αλλά αυτές οι επιλογές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς, που έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν υπό όρους ένα δεύτερο δημοψήφισμα, πρόκειται να επαναληφθούν αύριο και οι υπουργοί της Μέι τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για μια γρήγορη συμφωνία.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν για έναν πιθανόν συμβιβασμό έχουν εξοργίσει τους διαπραγματευτές των Εργατικών και βουλευτές και από τις δύο πλευρές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια διακομματική συμφωνία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή