Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία στις διατάξεις για το πλαστικό χρήμα»

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών τονίζει ότι στο νομοσχέδιο «Πτωχευτικός κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, τέλη-παράβολα, οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 19-12-2016, δεν αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμοι πολίτες.

Όπως αναφέρει η Ε.Σ.Α.μεΑ., η δήλωση στη Βουλή του κ. Τσακαλώτου ότι «από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται φορολογούμενοι 70 ετών, άτομα με αναπηρία, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση κλπ.», δεν λύνει το πρόβλημα, αφού για τα άτομα με αναπηρία συχνά παραμένουν μη προσβάσιμα τα ΑΤΜ, οι πόρτες ασφαλείας και τα γκισέ των τραπεζών, ενώ επίσης αυτά συχνά για διάφορους λόγους δυσκολεύονται στη χρήση των POS και γενικότερα του πλαστικού χρήματος. Ο νόμος έπρεπε να προβλέψει κανόνες προσβασιμότητας για όλες τις συναλλαγές και να υποχρεώνει τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, όπως επεσήμανα και στην ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος, τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική,  οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων αυτών, που έχει στην Ελλάδα υπερνομοθετική ισχύ, η Πολιτεία οφείλει να τους διασφαλίζει ανεξαρτησία και πλήρη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής, όπως επίσης οφείλει να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για να τους εξασφαλίζει πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό.

Οι σχετικές ευεργετικές διατάξεις πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τα άτομα με αναπηρία από 50% και άνω, χωρίς να απαιτηθούν μεγαλύτερα ποσοστά.

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών απευθύνει για το θέμα ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης

– Ποιες διευκολύνσεις θα παρασχεθούν σε άτομα με αναπηρία για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών τους στις τράπεζες και κατά τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγής και πλαστικού χρήματος;


Πηγή