Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης μετά το «πράσινο φως» του EWG

Στα μέσα του μήνα αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά την έγκριση που έδωσε στη χθεσινή συνεδρίασή του το EuroWorking Group.

Οι τεχνοκράτες έκριναν πως έχει σημειωθεί πρόοδος στα τελευταία δύο προαπαιτούμενα, και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε, στην ανακοίνωσή του, τις «τεχνικές εργασίες» για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Πληροφορήθηκα ότι το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα ξεκίνησε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος αλλά και το πλαίσιο «εποπτείας» για την εποχή μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Για τα πεδία αυτά οι τεχνικές εργασίες έχουν αρχίσει. Ημερομηνίες – ορόσημα θεωρούνται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 20-22 Απριλίου και το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

localStorage.clear();


Πηγή