Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Μακελειό στο Τέξας: Αυτός είναι ο 18χρονος που εκτέλεσε 22 άτομα σε δημοτικό σχολείο -Άγνωστα ακόμη τα κίνητρα

Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του 18χρονου που σκόρπισε τον θάνατο στο Τέξας, εκτελώντας 19 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα, η ταυτότητα του δράστη έγινε γνωστή, με τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, να αποκαλύπτει το όνομα του 18χρονου.

Πρόκειται για τον Σαλβαντόρ Ράμος, 18χρονο μαθητή λυκείου της περιοχής, ο οποίος εκτέλεσε εν ψυχρώ 19 μαθητές -ηλικίας 5 με 11 ετών- και 3 εκπαιδευτικούς, σε ακόμη μία τραγωδία που βυθίζει εκ νέου τις ΗΠΑ στον συνεχιζόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.

Ο Σαλβαντόρ Ράμος είναι επίσης νεκρός, σύμφωνα με τις αρχές στην πόλη, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά από το Σαν Αντόνιο.

«Δολοφόνησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς με βάρβαρο και παράλογο τρόπο» μέσα στο σχολείο, στην πόλη Ουβάλντε, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτός είναι ο 18χρονος Σαλβαντόρ Ράμος που σκόρπισε τον θάνατο στο Τέξας

Στο μεταξύ, τόσο στο Twitter, όσο και σε διεθνή Μέσα, κυκλοφόρησε και η φωτογραφία του 18χρονου Σαλβαντόρ Ράμος, ο οποίος «θέρισε» 22 άτομα μέσα σε δημοτικό σχολείο.

Ο 18χρονος δράστης του μακελειού στο Τέξας / Φωτογραφία: @cbsaustin/Twitter
Ο 18χρονος δράστης του μακελειού στο Τέξας / Φωτογραφία: @cbsaustin/Twitter

Τέξας: Σκότωσε και τη γιαγιά του πριν εισβάλει στο σχολείο

Αρχικά, ο 18χρονος έβαλε στο στόχαστρο τη γιαγιά του, που σύμφωνα με το CNN είναι και αυτή νεκρή, προτού πάει στο σχολείο, «εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του» και μπει στο κτίριο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Αμποτ, οπλισμένος «με πιστόλι» και πιθανόν και «με τουφέκι».

Τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης, μιας από τις χειρότερες του είδους εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής.

Παιδιά 5 έως 11 ετών οι νεκροί μαθητές

Η σφαγή διαπράχθηκε στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, όπου πάνε παιδιά που διαμένουν στην Ουβάλντε.

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, οι μαθητές που βρήκαν τραγικό θάνατο από το όπλο του 18χρονου δράστη είναι ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Πάνω από 500 παιδιά, σχεδόν το 90% με λατινοαμερικάνικη καταγωγή, πήγαιναν εκεί το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με δημόσια δεδομένα της πολιτείας του αμερικανικού νότου.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτίριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια γυναίκα 66 ετών, νοσηλεύονταν «σε κρίσιμη κατάσταση» στο University Health, στο Σαν Αντόνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Η επίθεση βυθίζει ξανά τις ΗΠΑ στο μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες παιδιών τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά, υποχρεωμένων συχνά να κλειδώνονται στις τάξεις προτού τα απομακρύνουν δυνάμεις επιβολής της τάξης κι αλλοφρόνων γονιών που ζητούν απελπισμένοι να μάθουν την τύχη των βλασταριών τους…

Στείρος διάλογος

Η τραγωδία ανακαλεί ιδίως στη μνήμη εκείνη στο Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Ο Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός γερουσιαστής αυτής της πολιτείας, «ικέτευσε» χθες τους συναδέλφους του να αναλάβουν δράση, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι τραγωδίες δεν είναι «αναπόφευκτες». «Αυτό συμβαίνει μόνο σε ετούτη τη χώρα — σε καμία άλλη. Σε καμία άλλη χώρα παιδιά που πάνε σχολείο δεν διανοούνται πως μπορεί να τα πυροβολήσουν», τόνισε, προσθέτοντας πως τα μέλη του Κογκρέσου «δεν είναι ανίσχυρα», και υπενθυμίζοντας πως στις ΗΠΑ, «τα όπλα ρέουν σαν νεράκι» και γι’ αυτό η μια σφαγή διαδέχεται την άλλη.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Το 2018, μετά τη διάπραξη της σφαγής σε λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα (17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι μαθητές), είχαν γίνει ογκώδεις διαδηλώσεις, ιδίως νέων, που απαιτούσαν από τους πολιτικούς να αναληφθεί δράση.

Όμως ο διάλογος για το ζήτημα παρέμεινε πρακτικά στείρος: δεν θεωρείται ότι υπάρχει στην πραγματικότητα πιθανότητα το Κογκρέσο –όπου το λόμπι των όπλων διατηρεί μεγάλη επιρροή– να ψηφίσει φιλόδοξη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, ζήτημα που διχάζει πάντα τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στη χώρα 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.


Πηγή