Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Μακρινίτσα-Διπλό φονικό: Ο δράστης κυκλοφορούσε ελεύθερος, ενώ θα έπρεπε να είναι σε ψυχιατρική δομή

Έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική θα έπρεπε να ήταν από καιρό ο δράστης του διπλού φονικού στη Μακρινίτσα.

Ο δράστης πριν από λίγες μέρες με βούλευμα παραπέμφθηκε σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αυτό προκύπτει μέσα από τη δικογραφία και τις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν, όπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr.

Παρέμενε ελεύθερος ενώ θα έπρεπε να ήταν έγκλειστος σε ψυχιατρική δομή

Παρά το γεγονός ότι στις 16/3/2021 ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου διέταξε την ακούσια νοσηλεία του κατηγορούμενου στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, ο 30χρονος κυκλοφορούσε ελεύθερα με αποτέλεσμα ένα περίπου μήνα μετά στις 5/4/2021 -και ενώ είχαν προηγηθεί στο διάστημα αυτό περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας- να προχωρήσει στη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του, Κωνσταντίνας Τσάπα και του αδερφού της, Γεωργίου Τσάπα, στο πατρικό τους σπίτι.

Το ιστορικό των συλλήψεων και της βίας του δράστη προμήνυε το κακό, καθώς τα περιστατικά βίας όχι μόνο προς την εν διαστάσει σύζυγο του αλλά και τους γονείς της ήταν αλλεπάλληλα, όπως και οι καταγγελίες στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές ευθύνες. Είναι ενδεικτικό ότι 4 μέρες πριν το στυγερό έγκλημα, την 1/4/2022, όπως αναφέρεται σε ένορκη εξέταση μάρτυρα, ο κατηγορούμενος είχε ασκήσει σωματική βία στην Κωνσταντίνα Τσάπα, ενώ είχε τραυματίσει τον πατέρα της και τη μητέρας στο πρόσωπο και την κοιλιακή χώρα αντίστοιχα.

«Θέλουμε να μείνει για πάντα στη φυλακή»

Ο πατέρας των δυο δολοφονημένων αδερφών, Αποστόλης Τσάπας, αναφέρει στο iefimerida.gr ότι αν οι Αρχές είχαν κάνει τη δουλειά τους σήμερα τα παιδιά του θα βρίσκονταν στη ζωή. «Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες θα αναζητηθούν. Η κόρη μου μας έλεγε συνέχεια: «Μπαμπά, μια μέρα θα με μαχαιρώσει». Φοβόμασταν. Ξέραμε ότι δε θα έχουμε καλό τέλος. Πηγαίναμε στην αστυνομία αλλά δε γινόταν τίποτα. Δημιουργούσε συνέχεια προβλήματα. Ερχόταν σπίτι και χειροδικούσε εναντίον μας, μας απειλούσε…», λέει ο κ. Τσάπας, ο οποίος με τη σύζυγό του, μεγαλώνει πλέον το παιδί της κόρης τους με τον δράστη.

Ο άτυχος πατέρας ζητά την παραδειγματική τιμωρία του δράστη. «Τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να βγει ποτέ από τη φυλακή. Είναι επικίνδυνος. Πρέπει να πληρώσει για το κακό που μας έκανε», συνεχίζει.

Οι ψυχίατροι αποφάνθηκαν ότι ο δράστης «δεν είχε ακαταλόγιστο των πράξεων του»

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί γιατροί- ψυχίατροι που εξέτασαν τον 31χρονο αν και κάνουν λόγο στις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες για βαριά ψυχιατρική νόσο καταλήγουν στα συμπεράσματά τους ότι ο δράστης «δεν είχε σε καμία περίπτωση ακαταλόγιστο των πράξεών του».
Στην πρώτη ψυχιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη που συντάχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Δρ. Πέτρος Ντούνας, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, εκτιμά ότι ο δράστης κατά το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, έπασχε και πάσχει ακόμη, από νοσηρή διατάραξη των πνευματικών του λειτουργιών λόγω συγκεκριμένης ψυχιατρικής νόσου που δεν είχε αντιμετωπιστεί ορθά στο παρελθόν με τακτική λήψη φαρμακευτικής αγωγής και συστηματική ψιαχιατρική παρακολούθηση. «Είχε επηρεασμένη (σ.σ. ο δράστης) την ικανότητα να αντιληφθεί τον άδικο χαρακτήρα των πράξεών του σε μεγάλο βαθμό και να ενεργήσει αναλόγως. Ωστόσο, δεν την είχε απωλέσει πλήρως. Δεν είχε πλήρως αλλοιωμένο επίπεδο συνείδησης, δηλαδή δε βρισκόταν σε κατάστση πλήρους θόλωσης ή σύγχυσης ή διέγερσης σε τέτοιο βαθμό».

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Ντούνας σημειώνει ότι από τη μελέτη της δικογραφίας «ολιάσει ότι «υπήρξε ολιγωρία στην εκτέλεση της ακούσιας νοσηλείας, καθώς ο ασθενής θα έπρεπε να είχε νοσηλευτεί πολύ νωρίτερα, λόγω της ψυχοπαθολογίας που εμφάνιζε».

«Επικίνδυνος» ο δράστης λένε οι ειδικοί – Καταγγέλλουν ολιγωρία των Αρχών

Παράλληλα, ανάλογα είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει στην ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη του στις 17 Δεκεμβρίου 2021 και Απόστολος Τσιάμης, ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, που εξέτασε κατ’ επανάληψη τον προφυλακισθέντα για το διπλό φονικό από κοινού με τον τεχνικό σύμβουλο Καθηγητή Ψυχιατρικής, Αθανάσιο Δουζένη.
Ο ειδικός συμπεραίνει ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν κατά τον χρόνο τέλεσης της επίδικης πράξης «σε κατάσταση νοσηράς διατάραξης των πνευματικών του λειτουργιών. Εξαιτίας αυτής είχε μειωμένη τουλάχιστον μέτριο βαθμό την ικανότητα να αντιληφθεί τον άδικο χαρακτήρα της πράξης ή να ενεργήσει σύμφωνα με την αντίληψή του για το άδικο αυτό. Δεν είχε όμως σε καμία περίπτωση ακαταλόγιστο των πράξεών του». Μάλιστα, και αυτός αναφέρεται σε ολιγωρία στην αντιμετώπιση του δράστη: «Στην περίπτωσή του υπήρξε δυστυχώς καθυστέρηση στην όλη αντιμετώπιση του ανωτέρω επικίνδυνου ανθρώπου και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά».

Υπάρχουν ευθύνες και θα αναζητηθούν

Οι δικηγόροι της οικογένειας Τσάπα, Ανθούλα Ανάσογλου και Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης, δηλώνουν στο iefimerida.gr ότι «είναι γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, αλλά δυστυχώς τα λάθη της πολιτείας, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα του δράστη οδήγησαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν έδειξε κανένα αντανακλαστικό.

Η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου

Μετά την προφυλάκιση του ο δράστης προσποιήθηκε ότι δε θυμάται τίποτα γιατί δεν έκανε τίποτα, τακτική που υιοθέτησε υπό το βάρος των κατηγοριών. Η στάση του αυτή δεν έπεισε κανέναν από τους δυο πραγματογνώμονες που ορίστηκαν ούτε τον τεχνικό συμβούλιο της οικογένειας. Οι ψυχίατροι διέγνωσαν βέβαια μια ψυχική ασθένεια και μια μανία καταδίωξης αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μην έχει συνείδηση των πράξεων του. Είχε σχεδιάσει τις αποτρόπαιες πράξεις του και τις εκτέλεσε χωρίς να λυγίσει από τον πόνο και τη φρίκη που προκάλεσε».


Πηγή