Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Μαυρωτάς: Θα πρέπει να αναληφθούν πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες

«Θα πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες, όχι μόνο οι πολιτικές, αλλά και οι υπηρεσιακές», δήλωσε ο βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τη διαχείριση της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.

«Υπάρχουν ευθύνες και σε υπουργούς και ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ουσιαστικά όχι για να τιμωρηθούν οι άνθρωποι -δεν έχουμε κανένα βίτσιο να “παίρνουμε κεφάλια”-, αλλά γιατί αν δεν γίνει ο καταλογισμός των ευθυνών, δεν θα ξέρουμε τι δεν πήγε καλά και θα υπάρχει μία συνεχής διάχυση της ευθύνης, με αποτέλεσμα να μην κάνει ο καθένας καλά τη δουλειά, η οποία του έχει ανατεθεί», εξήγησε ο κ. Μαυρωτάς, επισημαίνοντας την ανάγκη «γενικά σε αυτές τις κρίσιμες θέσεις να υπάρχει μία εθνική ομάδα, να μην είναι κομματικές επιλογές η στελέχωση τόσο κρίσιμων θέσεων- κλειδιών».

«Όντως ήταν πολύ αντίξοες οι καιρικές συνθήκες και πρωτόγνωρες για την περιοχή η ένταση του ανέμου κ.λπ. αυτό, όμως, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός των θυμάτων, είναι ένα υπερβολικό τίμημα, όσο ακραίες και αν είναι οι συνθήκες, οπότε αυτό δείχνει καταρχήν τη μεγάλη έλλειψη συντονισμού –αυτό βγαίνει όσο ακούμε και πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στο Μάτι, η ασυνεννοησία μεταξύ αστυνομίας και πυροσβεστικής, το γεγονός ότι είχε δοθεί όλη η έμφαση στις φωτιές στην Κινέτα και είχε αφεθεί λίγο απροστάτευτη η περιοχή και επίσης το γεγονός ότι καθυστέρησε πάρα πολύ η διάσωση των ανθρώπων, η περισυλλογή των ανθρώπων που ήταν στη θάλασσα», παρατήρησε ο κ. Μαυρωτάς.

«Αυτά τα λάθη», συνέχισε, «ήταν που στοίχισαν σε μεγάλο βαθμό και είχαμε αυτό το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και θα πρέπει να δούμε τα θέματα συντονισμού από την επόμενη μέρα και βέβαια υπάρχουν και τα διαχρονικά θέματα που ειπώθηκαν περί αυθαίρετης δόμησης, αλλά αυτά δεν απαλλάσσουν από τις τωρινές ευθύνες, όπως και οι τωρινές ευθύνες δεν απαλλάσσουν από τις διαχρονικές, που έρχονται στο φως μετά από κάθε πυρκαγιά και επιβεβαιώνουν το πώς κτίζουμε μέσα στα δάση, χωρίς σχέδια διαφυγής, με στενούς δρόμους, με μάντρες».

Σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για την κατεδάφιση αυθαιρέτων ο βουλευτής του Ποταμιού σχολίασε: «Πρέπει να κάνουμε μία αρχή στο συγκεκριμένο θέμα, νόμοι υπάρχουν, στην εφαρμογή τους ουσιαστικά πάσχουμε και στα παραθυράκια που υπάρχουν στους νόμους και που μπαίνουν πολλές φορές και μέσα από το κτίριο της Βουλής […] Θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συναίνεση, γιατί δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, το συγκεκριμένο έχει μία πολύ μακρά ιστορία και παράδοση και πολλά κόμματα κατά καιρούς έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε να το λύσουμε για χάρη των επόμενων γενεών».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ανέφερε: «Βγαίνουμε τυπικά από το μνημόνιο, η αυξημένη εποπτεία θα υπάρχει και κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει -εποπτεία έχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, εμείς θα έχουμε μία αυξημένη εποπτεία λόγω του γεγονότος ότι οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα επιστραφούν τα λεφτά τους- και το θέμα, αυτό που πρέπει να πετύχουμε, είναι να εξασφαλιστούν οι χρηματοροές της αποπληρωμής των δανείων με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να υπάρξει και ανάπτυξη».

localStorage.clear();


Πηγή