Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μαυρωτάς: Κρατάμε φοβική στάση σε ένα θέμα, στο οποίο πρέπει να αλλάξουμε σελίδα

«Είμαστε θετικοί σε αυτήν την προοπτική εύρεσης λύσης σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα μας για 25 χρόνια», δήλωσε για τη συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι: «Προσωπικά, η δική μου άποψη είναι ότι κρατάμε μία πολύ ηττοπαθή, ανασφαλή, φοβική στάση απέναντι σε ένα θέμα, στο οποίο πρέπει να αλλάξουμε σελίδα», εκτιμώντας πως η συμφωνία συνιστά «μια ευκαιρία ώστε η ελληνική Μακεδονία να αποκαταστήσει το ρόλο της».

«Είναι πιο δύσκολο από ό,τι το φανταζόμαστε να περάσει από τα Σκόπια, γιατί εκεί υπάρχουν οι εθνικιστικοί κύκλοι, που αντιδρούν, αλλά νομίζουμε ότι, όταν θα έλθει στην ελληνική Βουλή, αν ψηφιστεί, θα είναι μία θετική εξέλιξη και θα συμβάλουμε σε αυτό», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην κοινωνία αλλά και τα περιστατικά επιθέσεων σε υπουργούς και βουλευτές των κυβερνητικών εταίρων ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε: «Καταλαβαίνω το λαϊκό αίσθημα, την πικρία σε κάποιους ανθρώπους. Αυτό το καταλαβαίνω, αλλά από εκεί και πέρα το να πηγαίνουμε σε υπερβολές, σε γιουχαΐσματα, προπηλακισμούς, είναι πράγματα που τα καταδικάζαμε πάντα –και όταν γινόταν από την άλλη πλευρά προς τους μνημονιακούς την περίοδο 2012-2015. Πρέπει να υπάρξει και λίγο νηφαλιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να σκεφτούμε και με πραγματικά πατριωτικούς όρους, με όρους εθνικού συμφέροντος και όχι όρους φοβικούς και ανασφαλείς».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη μεταμνημονιακή περίοδο και την προοπτική διευθέτησης του ελληνικού χρέους ο βουλευτής του Ποταμιού εκτίμησε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε ψηλά τον πήχη, αλλά ούτε και να είμαστε απαισιόδοξοι. Πιστεύω ότι γενικά θα υπάρξει μία αναγνώριση από τους εταίρους μας, ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες, κυρίως από τους πολίτες με αυτά τα μεγάλα υπερπλεονάσματα, που έχουμε παράξει ως χώρα. Θέλουν κι εκείνοι να έχουμε μία “συστατική επιστολή” μετά τις 21 Αυγούστου, όταν ουσιαστικά θα έχουμε την έξοδο από το μνημόνιο, ότι τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο και αυτό νομίζω θα αντανακλάται κατά κάποιον τρόπο, αν όχι σε μία γενναία, σε μια καλή διευθέτηση του χρέους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – όχι δηλαδή όπως το λέμε ονομαστικό κούρεμα, αλλά με επεκτάσεις των χρονικών ορίων, περιόδους χάριτος, μείωση επιτοκίων, κάποια έσοδα από παλαιότερα ομόλογα, τα λεγόμενα ANFAs και SMPs που είχαμε αφήσει. Θα έχουμε μία ελάφρυνση του χρέους που θα δίνει ένα μήνυμα, αλλά δεν θα είναι και κάτι για να πανηγυρίζουμε ότι έγινε το μεγάλο κούρεμα, ότι σωθήκαμε. Είναι ένας μαραθώνιος αυτή η πορεία, είναι μια αφετηρία, αλλά δεν είναι ένα σπριντ 100 μέτρων που τερματίσαμε».

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μαυρωτάς παρατήρησε: «Το Ποτάμι έχει μπει σε αυτό το εγχείρημα της μετεξέλιξης του προοδευτικού μεσαίου χώρου του Κινήματος Αλλαγής από πέρυσι τον Νοέμβριο, ώστε να δώσει και το δικό του στίγμα σε αυτή την προσπάθεια. Ξέρουμε ότι ο βασικός παίκτης στον χώρο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά από εκεί και πέρα δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια πασοκοποίηση όλου του εγχειρήματος, μία μονολιθικότητα, γιατί αλλιώς δεν θα είναι κάτι το ελκυστικό στον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου που θέλει κάτι το διαφορετικό. Αλλιώς ας μέναμε όπως ήμασταν, ΔΗΣΥ ξεχωριστά και Ποτάμι ξεχωριστά. Πρέπει δηλαδή να αναζητήσουμε τις συνέργειες και αυτό περνάει και μέσα από τις διαδικασίες και μέσα από τον κόσμο στον οποίο στοχεύουμε».

localStorage.clear();


Πηγή