Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μεγάλη νίκη του Μακρόν δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν προβλέπεται ότι θα κερδίσει από 32,2% έως 32,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και βρίσκεται στην πρώτη θέση μπροστά από τη δεξιά ενώ το Εθνικό Μέτωπο σημειώνει πτώση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που επικαλείται δύο exit polls, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με το RTBF, το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισε μεταξύ 19% και 20% και ακολουθεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο με 17%, η Ανυπότακτη Γαλλία με 12% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 7-8%.

Το RTBF δεν ανέφερε ποιες εταιρίες δημοσκοπήσεων συνέλεξαν τα δεδομένα ούτε αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν.

Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει 390 έως 445 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου.

Ποσοστά ρεκόρ για την αποχή

Η αποχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να φθάσει ποσοστό ρεκόρ, μεταξύ 50% και 51%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν σήμερα τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.

Το τελικό ποσοστό αποχής αναμένεται να φθάσει το 50% σύμφωνα με το Ifop, το 50,5% σύμφωνα με το Ipsos και το Kantar Sofres, το 51% σύμφωνα με το Elabe, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις μεγάλες πόλεις στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

localStorage.clear();


Πηγή