Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Μειώθηκαν ελαφρά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

Τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης (οι διαφορές των αποδόσεων τους σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων) παρέμειναν σταθερά ή μειώθηκαν ελαφρά στο διάστημα από τις 9 Μαρτίου έως τις 26 Απριλίου, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα spreads των ελληνικών και των πορτογαλικών ομολόγων, τα οποία μειώθηκαν κατά περίπου 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) και τα spreads των ιταλικών και ολλανδικών τίτλων που σημείωσαν οριακή αύξηση. Συνολικά, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν ελαφρά στην παραπάνω περίοδο, εν μέσω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Οι τιμές των μετοχών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα, αναφέρει η ΕΚΤ. Οι τιμές των χρηματοπιστωτικών μετοχών αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ οι τιμές των μη χρηματοπιστωτικών μετοχών σημείωσαν άνοδο 5%. Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης οδήγησαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών σε επίπεδα που είναι 70% υψηλότερα από τα χαμηλά που είχαν σημειωθεί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως και στην περίπτωση των ομολόγων, η πολιτική αβεβαιότητα επηρέασε τις εξελίξεις και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρωζώνης: Οι μετοχές κινήθηκαν ως επί το πλείστον και προς τις δύο κατευθύνσεις πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, για να αυξηθούν στη συνέχεια σημαντικά. Από τις αρχές του Μαρτίου, οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία αυξήθηκαν σημαντικά λιγότερο από ό,τι στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ιαπωνία μειώθηκαν οριακά.

localStorage.clear();


Πηγή