Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μετά τον κατώτατο μισθό ανακοινώσεις, τις επόμενες ημέρες, για ακρίβεια και στεγαστική πολιτική -Τι μέτρα σχεδιάζουν

Το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής θα αναδείξει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, με την αύξηση του κατώτατου μισθού να αποτελεί την αρχή.

Ορόσημα μέσα στον Μάιο, στην κατεύθυνση αυτή, αποτελούν η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σε δύο εβδομάδες και το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη με την ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό

Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωση του για τον κατώτατο μισθό έστειλε δύο πολύ σαφή μηνύματα. Πρώτον ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι και «αποτελεί πολιτική απόφαση» η συνολική αύξηση που φτάνει σχεδόν το 10%, παρά τις εισηγήσεις θεσμικών φορέων για χαμηλότερο ποσοστό. Πέραν, δηλαδή, των τεχνοκρατικών εισηγήσεων η κυβέρνηση συνυπολογίζει την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην κοινωνία από την έκρηξη του πληθωρισμού. Δεύτερον, απεύθυνε «κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών». Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός τους είπε ότι το κράτος τους στήριξε κατά την διάρκεια των τελευταίων κρίσεων με επιδοτήσεις και παράλληλα άσκησε πολιτική μείωσης εισφορών και φόρων πρέπει και τώρα πρέπει να συμβάλουν ώστε «να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή».

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο προσεχές συνέδριο

Στο συνέδριο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά και να ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα στήριξης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι νέοι, με την στήριξη για την αγορά κατοικίας για νέα ζευγάρια και ξεδίπλωμα της στεγαστική πολιτικής της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας επεξεργάζονται το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πίεση προς τις Βρυξέλλες για μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι πρέπει να δράσει νωρίτερα καθώς η πίεση των υψηλών λογαριασμών ρεύματος προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι μεγάλη και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που δεν είναι αισιόδοξοι ότι στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των 27 ηγετών, καθώς υπάρχουν ισχυρά συμφέρονται αντίστασης από χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Γερμανία. «Άρα πρέπει να δράσουμε άμεσα με το δικό μας σχέδιο», είναι η θέση αυτών των στελεχών.

Η εκτίμηση για αλλαγή πολιτικού κλίματος

Τα μέτρα που ήδη τρέχουν όπως το επίδομα των 200 ευρώ, η επιταγή για τα καύσιμα σε συνδυασμό με τον νέο κατώτατο μισθό και τα όσα μέτρα έπονται εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι θα αλλάξουν και το πολιτικό κλίμα. Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση είναι μεγάλη και αποτελεί άλλον έναν λόγο για επίσπευση σχετικών μέτρων τους επόμενους μήνες. 


Πηγή