Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μετά το επεισόδιο Βερναρδάκη, οι εξηγήσεις στη βουλή -Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει στο νομοσχέδιο Παιδείας

Όλοι εναντίον όλων βάλουν στο πολιτικό σύστημα, με το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης να παραμένει στα ύψη, μετά και τη χυδαία επίθεση Βερναρδάκη στην Κεραμέως.

Η λήξη συναγερμού για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που σήμανε ο πρωθυπουργός δεν δείχνει αρκετή για να πέσουν οι τόνοι. Όλα τα σημάδια προοιωνίζουν ότι τους επόμενους δέκα μήνες η χώρα θα κινηθεί στη σκιά μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και ενός πιθανώς τοξικού πολιτικού ανταγωνισμού.

Σήμερα η ένταση αναμένεται να μεταφερθεί στη Βουλή, στη σκιά της χυδαίας επίθεσης του Χριστόφορου Βερναρδάκη στη Νίκη Κεραμέως, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα λάβουν το λόγο στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σχεδόν αμέσως συγγνώμη από κα Κεραμέως μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «Πισπιριγκου της Παιδείας» τον οποίο της απέδωσε σε δήλωση του , όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Κουμουνδούρου, όπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη. Έτσι, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αναδείξει την τοξικότητα με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηριάζει την πολιτική ζωή» και θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα είτε να αποδοκιμάσει δημοσίως τον συνεργάτη του για όσα είπε είτε «θα τον καλύψει και θα αποδείξει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τακτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πορευτεί προς τις εκλογές «με τοξικότητα και χυδαιότητα που αποτελούσαν και αποτελούν βασικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ». Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η ελληνική κοινωνία απεχθάνεται αυτού του είδους την πολιτική αντιπαράθεση και αυτό που αναζητά είναι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Για αυτό το λόγο σκοπεύουν να φωτίζουν κάθε τέτοια συμπεριφορά ή τακτική από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Στο κλίμα πόλωσης θα συμβάλει τα μέγιστα η συγκρότηση των Ειδικών Δικαστηρίων στα οποία θα βρεθούν ως κατηγορούμενοι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Νίκος Παππάς. Χθες στη Βουλή έγιναν οι κληρώσεις δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη σύνθεση τους και η έναρξη των δικών προσδιορίζεται στις αρχές του φθινοπώρου. Όπως είναι φυσικό η παρουσία δύο τόσο στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα οξύνει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση. Στην κυβέρνηση ήδη σχολιάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαριά εκτεθειμένος πολιτικά, ειδικά όταν η παραπομπή των δύο πρώην υπουργών είναι για αδικήματα που αφορούν παράβαση καθήκοντος και απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης.


Πηγή