Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Με ειδικό επίδομα σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα νησιά που χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ

Κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται στην τελική ευθεία για να κλειδώσουν αύριο σε τεχνικό επίπεδο την τρίτη αξιολόγηση. «Φαίνεται πως θα έχουμε SLA το Σάββατο» δήλωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών για φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος τόσο σε αυτή την συνάντηση όσο και σε αυτή που προηγήθηκε για τα χρηματοπιστωτικά. Σήμερα στην πρωινή ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται οι περικοπές των επιδομάτων – για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους, το φοιτητικό και το θέρμανσης – ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης κύριων και επικουρικών αλλά και του εφ΄άπαξ είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θεσμών – κυβέρνησης.

Το απόγευμα οι επαφές θα συνεχιστούν με άλλα ζητήματα όπως αγορές προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια.

Ένα από τα θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση στους δανειστές και αναμένεται να είναι η τελευταία απόφαση που θα ληφθεί πριν το SLA, είναι η διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν φαίνεται να συμφωνούν σε νέα παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος μεταξύ των οποίων είναι η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Κως που δοκιμάζονται από τις μεταναστατευτικές ροές. Σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τους νησιώτες με την χορήγηση κάποιου επιδόματος.

Τη Δευτέρα οι επικεφαλής των θεσμών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για το τελευταίο Eurogroup του 2017. Αμέσως μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η οποία τον Αύγουστο του 2018 εξέρχεται από τα μνημόνια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μείνει επτά μέρες περίπου επί αμερικανικού εδάφους γεγονός το οποίο τροφοδότησε σενάρια περί πιθανής συνάντησης με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, εν όψει των συζητήσεων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα ξεκινήσουν με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

localStorage.clear();


Πηγή