Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Με καταμετρημένο το 81% των ψήφων Μακρόν και Modem κερδίζουν με 31,4%

Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του του MODEM κερδίζουν το 31,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με καταμετρημένο το 81% των ψήφων.

Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, περιλαμβανομένου του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Λε Μερ εξασφάλισε το 45,32% των ψήφων στην περιφέρειά του στη Νορμανδία, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερος με ποσοστό 23,09%.

Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, που αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό τις οποίες αρνείται, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην περιφέρειά του στη Βρετάνη, με ποσοστό 33,95% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,11%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική περιφέρειά του με 44,04% με δεύτερο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς που εξασφάλισε το 16,55% των ψήφων.

Όλοι τους φαίνεται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο.

Ιστορική ήττα για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PS

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπέστη χθες Κυριακή μια ιστορική ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να καταλάβει λιγότερες από 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβολές, μια επίδοση που σηματοδοτεί το «τέλος ενός κύκλου», σύμφωνα με τα στελέχη του.

«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει»… οι σοσιαλιστές εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα αυτό ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Ενώ το κόμμα του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La Republique en marche (LREM), ετοιμάζεται για να κατακτήσει μια συντριπτική πλειοψηφία στους κόλπους της νέας Εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει από τις κάλπες μετά τον δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου, το PS, που βρισκόταν στην εξουσία κατά την πενταετία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατέρρευσε γύρω στο 9% με 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις — μακράν του 29,3% του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2012 που του είχε επιτρέψει να καταλάβει 300 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών για τις βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωνε πως δεν πίστευε «στην εξαφάνιση του διαχωρισμού δεξιά-αριστερά». Σήμερα όμως διαπιστώνει πως ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε το στοίχημά του να αποδιοργανώσει το πολιτικό τοπίο κονιορτοποιώντας τα παραδοσιακά κόμματα.

Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο ίδιος ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο από έναν υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας στην περιφέρειά του στο Παρίσι, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξαιτίας του καταστροφικού αποτελέσματος του σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές (6,3% στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου), πολλοί ήταν αυτοί που φοβούνταν το σενάριο της καταστροφής.

«Η μάρκα Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πλήρως απαξιωμένη(…) Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάρκα, πρέπει να κρατήσουμε τις αξίες», δήλωνε έτσι ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, πρώην γραμματέας των Σοσιαλιστών, πριν από την ψηφοφορία.

Άλλωστε και ο Καμπαντελίς πριν από την ψηφοφορία δεν είχει αποκλείσει ότι το κόμμα μπορεί να αλλάξει μορφή και ονομασία. «Είναι το τέλος ενός κύκλου. Δεν είναι το τέλος του σοσιαλισμού, δεν είναι το τέλος της ιστορίας του σοσιαλισμού στη Γαλλία, είναι το τέλος αυτού του σπιτιού που οικοδομήθηκε το 1971, το τέλος αυτού εδώ του σπιτιού, για λόγους που είναι προφανείς», ανέλυε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Όταν η αριστερά δεν στηρίζει πια της αξίες της αριστεράς, ηττάται», δήλωσε η πρώην υπουργός των Σοσιαλιστών Ορελί Φιλιπετί, η οποία αποκλείσθηκε επίσης από τον πρώτο γύρο.

Η αριστερά «δεν είναι νεκρή», θα την χρειαστούμε τα ερχόμενα χρόνια για να προστατεύει όλους αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν και θα υποφέρουν περισσότερο από την πολύ φιλελεύθερη πολιτική που υπάρχει κίνδυνος να ασκηθεί», διαβεβαίωσε.

localStorage.clear();


Πηγή