Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

«Με κλείδωσε στην αποθήκη και με χτύπαγε, στα 13 μου» -Μαρτυρία-σοκ για την Κιβωτό, έρευνα για ασέλγειες-ξυλοδαρμούς

Νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένας 18χρονος καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού σε δομή της «Κιβωτού» στα Ιωάννια, στην Πωγωνιανή, όταν ήταν 13 ετών και φιλοξενούνταν εκεί.

Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν με εκπλήσσουν οι καταγγελίες» λέει στο iefimerida πρώην εργαζόμενος της δομής στο Βόλο

Κιβωτός του Κόσμου: Σοκ από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση -«Ανυπόστατα ψεύδη» απαντά ο π. Αντώνιος

Κιβωτός του Κόσμου-Ιωάννινα: Έκλειναν παιδιά σε αποθήκες και τα χτυπούσαν

Συγκεκριμένα, ο 18χρονος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, κατήγγειλε ότι στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει, αφού τον έκλεισε σε αποθήκη, για να τον κάνει να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Ο ίδιος νεαρός κατήγγειλε ότι δεν ήταν ο μόνος που έχει δεχτεί σωματική βία στην εν λόγω δομή.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», σημειώνει ο 18χρονος, λέγοντας ότι δεν είχε καταγγείλει τότε το περιστατικό γιατί φοβόταν και θεωρούσε ότι δεν θα τον πίστευε κάποιος.

Ο νεαρός μιλά για υψηλού επιπέδου συνθήκες διαβίωσης στη δομή της Πωγωνιανής και κάνει λόγο για σωστή συμπεριφορά από τους παιδαγωγούς της, όμως αναφέρει ότι δύο στελέχη, που είχαν τη δυνατότητα να μετακινούνται από δομή σε δομή, είναι αυτοί που χτυπούσαν παιδιά.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι, σύμφωνα με τον 18χρονο, είχαν μεγαλώσει και αυτοί στη «Κιβωτό» και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο, ενώ λειτουργούσαν αυθαίρετα και χτυπούσαν παιδιά.

Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά.

Καταγγελίες και για δομή στον Βόλο: Έμπαιναν το βράδυ σε δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά

Ο 18χρονος καταγγέλλει επίσης τη δομή του Βόλου, λέγοντας ότι, μετά από κάποια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί, άνθρωποι που εργάζονταν στη δομή έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος ευθύνεται, αφού η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων. Οι καταγγελίες του 18χρονου για τον Βόλο αφορούν το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή, αφού είχε μεταβεί μετά από την κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί.

Όπως λέει ο 18χρονος, οι άνθρωποι αυτοί, αφού χτυπούσαν σκληρά τα παιδιά, έλεγαν ως δικαιολογία ότι «έβλεπαν εφιάλτες και αυτοτραυματίστηκαν».

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλακώσανε, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε ο 18χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο 18χρονος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν κληθεί από τον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Εισαγγελία επέδωσε επίσης κλήση, την Παρασκευή, για να καταθέσει 15χρονος φιλοξενούμενος της δομής στην Πωγωνιανή, για όσα φέρεται να συνέβαιναν στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο.

Να σημειωθεί ότι οι Αρχές ερευνούν πλέον πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια. Από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μίλησε ο ιδρυτής της «Κιβωτού» πατέρας Αντώνιος, ο οποίος εμφανίστηκε αγανακτισμένος, κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ψεύδη.

Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν με εκπλήσσουν οι καταγγελίες» λέει στο iefimerida πρώην εργαζόμενος της δομής στο Βόλο

Εξάλλου, πρώην εργαζόμενος στη δομή του Βόλου, μιλώντας στο iefimerida.gr, είπε: Δεν με εκπλήσσουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση» στην Κιβωτό του Κόσμου .

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπος που κατήγγειλε τον περασμένο Αύγουστο περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών στη δομή του Βόλου, από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό – σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει – έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στον Βόλο.

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις νέες καταγγελίες και περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης στις δομές της ΜΚΟ «Η Κιβωτός του Κόσμου», ο πρώην εργαζόμενος λέει ότι τα ανέμενε παρότι ο ίδιος δεν είχε δει κάτι σχετικό.

«Το θέμα το δικό μου δεν έχει καμία σχέση, άλλη η δική μου καταγγγελία για το περισταστικό. Αλλά, όταν ένας χειροδικεί υπογείως, είναι ικανός για όλα. Δεν με εκπλήσσει. Θεωρούσα ότι ήταν θέμα χρόνου, βλέποντας και την επικαιρότητα που περιστρέφεται γύρω από περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, έλεγα πως κάτι θα βγει και δικαιώθηκα» λέει μιλώντας στο iefimerida.

«Δεν γνώριζα κάτι, δεν είχα δει, αν γνώριζα προφανώς θα προστίθονταν σε όσα έκανα. το είχα πει.

Ο Χ.Χ. επιμένει στις σοκαριστικές καταγγελίες του για ξυλοδαρμούς παιδιών στη δομή του Βόλου. «Δεν ήμουν παρών, αλλά όταν συμβεί κάτι μέσα στο σπίτι, βοά άμεσα όλο το σπίτι» λέει και προσθέτει: «Ο τρόπος που έγινε, πήγαν τα παιδιά κάτω, ο παιδαγωγός, όλο αυτό συζητήθηκε, το γνωρίζαμε όλοι ποτέ δεν θα έκανα κάτι για το οποίο υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για να εκτεθώ προσωπικά ούτε να εκθέσω πρόσωπα. Οταν καταγγέλλεις κάτι με την υπογραφή σου έχεις και όλες τις συνέπειες».

Όπως περιγράφει το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου 2022, παρουσιάστηκε στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι «προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην Αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής ότι απολύθηκα, με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις αν και δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε».

Οι αντιδράσεις στην καταγγελία για ξυλοδαρμό στη δομή του Βόλου

Στα social media προ τριμήνου ο πρώην εργαζόμενος στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο είχε κάνει καταγγελία για τρεις ξυλοδαρμούς ανηλίκων.

Η ανάρτησή του:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΜΗΝΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην Ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στον Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες όπου εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην Αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής ότι απολύθηκα, με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει ως άτομο είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά ως υπάλληλος.

ΥΓ.: Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην Ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου.

Από κάτω πολλοί χρήστες των social media έσπευσαν είτε να συγχαρούν τον καταγγέλλοντα, είτε να μοιραστούν δικές τους εμπειρίες από την Κιβωτό. Μάλιστα, ορισμένοι καταγγέλλουν και συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάποιες δομές για ξυλοδαρμούς.


Πηγή