Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Με κόντρες ξεκίνησαν οι επαφές της Αχτσιόγλου με τους θεσμούς

Η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε χθες την πρώτη της συνάντηση ως υπουργός με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξέθεσε στους δανειστές τις θέσεις της κυβέρνησης για την επικείμενη εργασιακή μεταρρύθμιση, οι οποίες μένουν σταθερές.

Η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε στοιχεία για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και για ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επεκτασιμότητα κλαδικών κλπ.).

Ταυτόχρονα, η νέα υπουργός και το επιτελείο της εξέφρασαν την ισχυρή -όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου- αντίθεση σε οποιαδήποτε αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων. «Υποστηρίξαμε τεκμηριωμένα ότι το ελληνικό δίκαιο είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις», σημείωναν αρμόδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του ορίου πέραν του οποίου οι απολύσεις λογίζονται ομαδικές – και εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία – είναι πάγιο αίτημα του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ανοίξει τα χαρτιά του ζητώντας αύξηση του ορίου.

Σήμερα ισχύει όριο στο 5% του προσωπικού και μέχρι 30 απασχολουμένους για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των απασχολουμένων, σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100 – 300 εργαζομένους.

Οι θεσμοί, από την άλλη, έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα: έχουν ενστάσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.


Πηγή