Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Με μαύρο χρήμα η αγορά της βίλας Καϊλή-Τζόρτζι στην Πάρο; Τι γράφει η Corriere della Serra

Στην αγορά του οικοπέδου στο οποίο σχεδίαζαν να χτίσουν μια «παραμυθένια» βίλα οι Καϊλή-Τζόρτζι αλλά και ένα διαμέρισμα του Ταλαμάνκα, εστιάζει δημοσίευμα της Corriere della Sera, τονίζοντας πως οι Αρχές ερευνούν εάν προέρχονται από ξέπλυμα χρήματος.

Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, στις 7 Δεκεμβρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από την επιχείρηση που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την σύλληψη τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται ότι πήραν χρήματα από το Μαρόκο και το Κατάρ για να προωθήσουν τα συμφέροντα των δύο χωρών στο κορυφαίο ευρωπαϊκό εκλογικό όργανο, η Eurojust (οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δικαστική συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ) έστειλε ένα αίτημα στην εισαγγελία της Αόστα στην Ιταλία.

Το θέμα ήταν ένα διαμέρισμα στην Τσερβίνια, με υποψίες πως αγοράστηκε με δωροδοκία. Μια κλασική επιχείρηση ανακύκλωσης, η ίδια που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από μια επένδυση που έκανε το ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι για την κατασκευή μιας παραμυθένιας βίλας στην Πάρο, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Το οικόπεδο 9 στρεμμάτων των Καϊλή - Τζόρτζι στην Πάρο
Το οικόπεδο 9 στρεμμάτων των Καϊλή – Τζόρτζι στην Πάρο

Ακολούθως η εφημερίδα αναφέρεται στην Εύα Καϊλή, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν μόνο ότι κατέληξε στη φυλακή επειδή διέπραξε κάποιο έγκλημα εξαιτίας του σπιτιού που μοιράζεται με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, που χαρακτηρίζεται ως συνεργός του Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή της Ιταλίας. Στο σπίτι τους βρέθηκαν 750.000 ευρώ σε μετρητά με τον Τζόρτζι να ορκίζεται ότι είναι δικά του και πως η σύζυγός του δεν έχει καμία σχέση.

Ελάχιστες μικρολεπτομέρειες της εισαγγελίας έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σημειώνει το δημοσίευμα, με τους δικαστές να βάζουν νέους χαρακτήρες στο πλάνο ακόμα κι αν είχαν μόνο απλές σχέσεις με τους υπόπτους.

Όπως ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος δεν είναι υπό έρευνα, αλλά είχε «επικίνδυνους» δεσμούς με τον Παντσέρι και με τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούντ, του οποίου το όνομα βρίσκεται στα έγγραφα ως το πρόσωπο στο οποίο η οικογένεια Παντσέρι ήθελε να εμπιστευτεί δώρα που είχε λάβει και έπρεπε να τους τα πάει.

Η σύζυγος του Παντσέρι, η οποία συνελήφθη με την κόρη της και θα εμφανιστεί σήμερα στην έφεση στην Μπρέσια, έχει αναφερθεί σε αυτόν, με το Βέλγιο να ζητά την παράδοσή της.

Το «ύποπτο» διαμέρισμα του Ταλαμάνκα, γραμματέα της ΜΚΟ που εμπλέκεται στην έρευνα

Στην συνέχεια, η Corriere αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, για το οποίο υπάρχει η υποψία πως προέρχεται από νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Τσερβινία, από τον Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, τον γραμματέα της «No peace without Justice», της άλλης ΜΚΟ που εμπλέκεται στην έρευνα. Ο Ταλαμάνκα υπενθυμίζεται πως συνελήφθη και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από Βέλγους δικαστές με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Επικαλούμενη το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της La Verità, η Corriere συνεχίζει λέγοντας πως πρόκειται για ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων, 90 τετραγωνικών μέτρων που αγοράστηκε στις 29 Απριλίου του περασμένου έτους έναντι 2150.000 ευρώ από την βελγική εταιρεία Nakaz, της οποίας ο Ταλαμάνκα είναι διαχειριστής.

«Το ακίνητο αυτό θα μπορούσε να κατασχεθεί με αίτηση του εισαγγελέα με την κατηγορία ότι τα χρήματα προήλθαν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντζέρι ή από απευθείας χρηματοδότηση του Κατάρ ή του Μαρόκου» αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Ερευνα για τους λογαριασμούς Παντσέρι και Τζόρτζι

Η άλλη ιταλική εισαγγελία που εμπλέκεται από την Eurojust είναι αυτή του Μιλάνου, η οποία, κατόπιν αιτήματος των Βρυξελλών, ασχολείται με τη ροή χρημάτων από και προς το Βέλγιο σε επτά τρεχούμενους λογαριασμούς που ανήκουν στις οικογένειας Παντσέρι και Τζόρτζι. Ο επικεφαλής εισαγγελέας, σημειώνει η Corriere, Φάμπιο ντε Πασκουάλε, θα ακούσει μάρτυρες και θα αναλύσει έγγραφα για να καταλάβει εάν υπάρχει «ξέπλυμα χρήματος», ειδικά με 100.000 ευρώ σε μετρητά που φέρονται να έκαναν φτερά από το σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες πριν την έφοδο των Αρχών.

Η αγορά του οικοπέδου στην Πάρο από Καϊλή – Τζόρτζι

Κλείνοντας, το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον ελληνικό Τύπο, αναφέρεται στις έρευνες που διεξάγονται στην Ελλάδα από την οικονομική εισαγγελία για την Εύα Καϊλή και συγκεκριμένα, μια επένδυση 300.000 ευρώ που έκαναν πριν από 9 μήνες η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αγορά ενός οικοπέδου 36.000 τετραγωνικών μέτρων στην Πάρο, όπου σχεδιάζουν να χτίσουν μια υπέροχη βίλα με πισίνα.


Πηγή