Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Με προμήθεια η πληρωμή όλων των φόρων με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών

Πιο ακριβά θα κοστίζει στους φορολογούμενους η πληρωμή φόρων με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών. Όσοι επιλέγουν να εξοφλούν τη δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ με μετρητά θα επιβαρύνονται στο εξής και με προμήθεια. Ο Διοικητής της ΑΑΑΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει σήμερα απόφαση που προβλέπει ότι όσοι εξοφλούν με μετρητά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα ταμεία των τραπεζών θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με τη σχετική προμήθεια.

Από το μέτρο αυτό, το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα, θα εξαιρεθούν μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η εξαίρεση αυτή ισχύει μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων επιθυμεί να πληρώσει π.χ. ΦΠΑ ή τέλη κυκλοφορίας στο γκισέ της τράπεζας και όχι μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού ή ΑΤΜ, τότε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη σχετική προμήθεια.

Το κόστος αυτής της προμήθειας θα είναι μικρό για τον φορολογούμενο (το ύψος της προμήθειας θα διαμορφωθεί από κάθε τράπεζα ξεχωριστά) αλλά το Δημόσιο θα έχει σημαντικό όφελος καθώς η ΑΑΔΕ χρεώνεται 18,7 εκατ. ευρώ για προμήθειες, που αφορούν σε πληρωμές φόρων και τελών στις τράπεζες.

Με την αλλαγή του καθεστώτος, εκτιμάται ότι το κόστος προμηθειών για το Δημόσιο θα περιοριστεί στα περίπου 7 εκατ. ευρώ, καθώς η ΑΑΔΕ θα επιβαρύνεται μόνο με τις προμήθειες των ηλεκτρονικών πληρωμών.

localStorage.clear();


Πηγή