Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Με τι ασχολούνται τα παιδιά των Παπανδρέου -Τα περισσότερα, μακριά από την πολιτική

Όταν είσαι γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, από πάππου προς πάππο, μοιραία οι συγκρίσεις και οι προσμονές των άλλων περιστρέφονται γύρω από αυτό. Μέχρι στιγμής ωστόσο, τα εγγόνια του Ανδρέα Παπανδρέου και δισέγγονα του Γεωργίου Παπανδρέου χαράσσουν τους δικούς τους επιτυχημένους δρόμους, αποτάσσοντας την πολιτική.

Η «δυναστεία»
των Παπανδρέου στην πολιτική κονίστρα,
που ξεκίνησε από τον Γεώργιο, πέρασε
στον Ανδρέα και από εκεί στον Γιώργο
και τον Νίκο, φαίνεται ότι σταματά εδώ,
αν και δεν λείπουν όσοι πιστεύουν (ή
ελπίζουν) ότι κάποιο από τα παιδιά της
οικογένειας θα συνεχίσει την παράδοση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο 73ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να έχασε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη, να παραιτήθηκε από την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ωστόσο θα είναι εκ νέου στα βουλευτικά έδρανα και στις επικείμενες εκλογές ως βουλευτής Αχαΐας. Ο ίδιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο από μια κάποια απόσταση, ενώ δεν λείπουν τα γνωστά σενάρια περί μελλοντικής εμπλοκής του σε διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο συγγραφέας αδελφός του, Νίκος Παπανδρέου, 67 ετών σήμερα, είχε κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευτής και είχε έρθει πρώτος επιλαχών πίσω από Ανδρουλάκη-Καϊλή. Δεδομένου ότι η Εύα Καϊλή που προφυλακίστηκε για το Qatargate δεν δείχνει διατεθειμένη να παραδώσει την έδρα της, αναμένεται στις εκλογές που έρχονται να πάρει τη θέση του Ανδρουλάκη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εφόσον φυσικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέξει να είναι βουλευτής στο εθνικό κοινοβούλιο.

Ο τρίτος αδελφός τους, ο 64χρονος σήμερα Αντρίκος Παπανδρέου έχει επιλέξει τα πανεπιστημιακά έδρανα. Είναι καθηγητής οικονομίας του περιβάλλοντος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Φαίδρα Παπανδρέου: Η 17χρονη καλλονή εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου κάνει τα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ [βίντεο]

Μοριακό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες, ανάμεσά τους η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Το τέταρτο
παιδί του Ανδρέα Παπανδρέου, η Σοφία
Κατσανέβα έχει επιλέξει αθόρυβη ζωή,
ζώντας τα τελευταία χρόνια στον Καναδά,
αν και πρόσφατα επισκέπτεται συχνότερα
την Ελλάδα.

Τα παιδιά
τους έχουν κάνει τις δικές τους επιλογές
που δεν έχουν σχέση με την πολιτική –
μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Η επιστήμονας
Μαργαρίτα

Το βράδυ της Τρίτης που μας πέρασε, μια παρέα συνέτρωγε σε γνωστή ψαροταβέρνα της Καλλιθέας. Ανάμεσά τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με συνεργάτες του. Δίπλα του, ήταν η εντυπωσιακή κόρη του, η Μαργαρίτα.

Στα 33 της χρόνια η μοριακή βιολόγος Μαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου, κόρη του Γιώργου Παπανδρέου και της Άντας Παπαπάνου, έχει ήδη διαγράψει μια σπουδαία τροχιά στο χώρο της επιστήμης.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου και οι γονείς της, Γιώργος και Άντα -Φωτογραφίες: f/b -NDP
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου και οι γονείς της, Γιώργος και Άντα -Φωτογραφίες: f/b -NDP

Με λαμπρές σπουδές και PhD είναι ερευνήτρια με εξειδίκευση στη Νευρογενετική και τη Γήρανση στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Πολύ πρόσφατα το ερευνητικό της έργο έτυχε διεθνούς αναγνώρισης καθώς όπως ανέδειξε το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, η ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετείχε, έριξε για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου ψηφίζει μαζί με τον πατέρα της στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ -Φωτογραφία: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου ψηφίζει μαζί με τον πατέρα της στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ -Φωτογραφία: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κρατά χαμηλούς τόνους, έχει συμμετάσχει ως επιστήμονας σε κάποιες εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (όπως το 2020 για την ισότητα των γυναικών) αλλά αποφεύγει τα πολλά-πολλά.

Στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν στο πλευρό του πατέρα της Γιώργου, ιδίως στην διαδικτυακή του προβολή στα social media και όχι μόνο. Είχαν ψηφίσει μαζί στον πρώτο γύρο αλλά και στον δεύτερο, όπου ηττήθηκε από τον Ν. Ανδρουλάκη.

Είναι η «αδυναμία» του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν κρύβει την υπερηφάνεια του για την πρόοδο της κόρης του.

Το αν θα ασχοληθεί με την πολιτική θα φανεί. Άλλωστε με παππού τον Ανδρέα Παπανδρέου και προπάππου τον Γεώργιο Παπανδρέου η πολιτική είναι στο DNA της.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τζούνιορ μελισσοκόμος στην Κρήτη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου «τζούνιορ», 41 ετών σήμερα είναι επίσης γιος του Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώτο του γάμο με την Κύπρια Εύα Ζησιμίδου. Ζει και δουλεύει στην Κρήτη, μακριά από το κέντρο και την πολιτική αλλά ανήσυχο πνεύμα, δεν έπαψε να αναζητά τον δικό του δρόμο. Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολέγιο, πήγε στη Βοστόνη των ΗΠΑ για σπουδές στα οικονομικά, αλλά άλλαξε γνώμη, το εγκατέλειψε και πήγε στη Σουηδία να σπουδάσει Κοινωνιολογία. Ούτε εκεί βρήκε αυτό που του ταίριαζε, έτσι δύο χρόνια αργότερα φεύγει και από εκεί για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στις Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο του Κεντ. Επέστρεψε στα Χανιά, για να κάνει μεταπτυχιακό στο πρότυπο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο (ΜΑΙΧ). Εκεί, στην Κρήτη, βρήκε τελικά την Ιθάκη του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον πατέρα του, Γιώργο
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον πατέρα του, Γιώργο

Ασχολείται με τον βελονισμό και τις εναλλακτικές θεραπείες (μάλιστα έκανε σχετικό σεμινάριο και στην Κίνα) και πλέον διδάσκει και τον μελισσοβελονισμό. Πρόκειται για βελονισμό με κεντριά μελισσών σε αρθρώσεις του σώματος, πρακτική που βελτιώνει μεταξύ άλλων την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ενεργοποιεί και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό. Επίσης σε ενοικιαζόμενα κτήματα καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει μια ομάδα με τη δική της ιστοσελίδα που αναλαμβάνει την διοργάνωση κρουαζιέρων στο Αιγαίο με ιστιοπλοϊκό.

Πριν ασχοληθεί με τον βελονισμό, δούλεψε για κάποιο διάστημα στην εταιρεία Apivita, ενώ διετέλεσε για λίγο καιρό διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη Λίμνη Βουλιαγμένης.

Εχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώτο του εξάδελφο, τον συνομήλικό του σχεδόν, Ανδρέα Κατσανέβα. Αγαπά πολύ τη μουσική (ιδίως ροκ και heavy metal, ιδίως τους Metallica), το θαλάσσιο σκι, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Η Πωλίνα Πατραμάνη
Η Πωλίνα Πατραμάνη

Ο Aνδρέας Παπανδρέου είναι ζευγάρι με την Πωλίνα Πατραμάνη, η οποία λατρεύει το βόλει και χρημάτισε παίκτρια των Αμαζόνων Νέας Ερυθραίας. Πλέον, διευθύνει τουριστικό κατάλυμα. Αρραβωνιάστηκαν το 2014 και το 2019 απέκτησαν ένα κοριτσάκι.

Όλα δείχνουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική αν και διαθέτει πολιτική άποψη και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Ο χρόνος θα δείξει αν το βαρύ όνομα λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Η Φαίδρα Παπανδρέου εντυπωσιάζει στο μόντελινγκ

Η 17χρονη Φαίδρα Παπανδρέου, εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου, κόρη του Νίκου Παπανδρέου και της συζύγου του Αλεξίας Κληρονόμου, είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου. Ωστόσο από τα 15 της εντυπωσίασε την Σίλια Κριθαριώτη και βρέθηκε να περπατά στις πασαρέλες των Madwalk τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας τη συγκατάθεση των γονιών της, κάνοντας, με επιτυχία, τα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ.

Η Φαίδρα Παπανδρέου -Φωτογραφία αρχείου: Instagram
Η Φαίδρα Παπανδρέου -Φωτογραφία αρχείου: Instagram

Η Φαίδρα Παπανδρέου, αγαπάει ιδιαίτερα τον χορό (ενόργανη και μπαλέτο), της αρέσει το μόντελινγκ αλλά προς το παρόν προτεραιότητά της είναι οι σπουδές της.

Στόχος της οι Κοινωνικές Επιστήμες, και ιδιαίτερα η Ψυχολογία του Εγκλήματος αλλά και το Fashion Management και Marketing στην αγορά της ένδυσης. Όσο για το όνομά της και την πολιτική καριέρα; Προφανώς είναι πολύ νωρίς ακόμη.

Η Φαίδρα Παπανδρέου με τους γονείς της Νίκο Παπανδρέου και Αλεξία Κληρονόμου -Φωτογραφία: NDP
Η Φαίδρα Παπανδρέου με τους γονείς της Νίκο Παπανδρέου και Αλεξία Κληρονόμου -Φωτογραφία: NDP

Ανδρόνικος Παπανδρέου

Ο μεγαλύτερος γιος του Νίκου Παπανδρέου είναι ο Ανδρόνικος Παπανδρέου ο οποίος στα 20 του σπουδάζει στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει εκδηλώσει επίσης καμία διάθεση ενασχόλησης με τα κοινά.

Ο Ανδρόνικος Παπανδρέου με τους γονείς του, πιτσιρικάς, το 2015 -Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
Ο Ανδρόνικος Παπανδρέου με τους γονείς του, πιτσιρικάς, το 2015 -Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Κατσανέβας

O 32χρονος Κωνσταντίνος Κατσανέβας-Παπανδρέου, γιος της Σοφίας Παπανδρέου και του Θόδωρου Κατσανέβα, εγγονός του Ανδρέα και δισέγγονος του Γεωργίου Παπανδρέου είναι ο μόνος που ασχολείται με την πολιτική. Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Η Σοφία Κατσανέβα-Παπανδρέου με τον γιο της Κωνσταντίνο.
Η Σοφία Κατσανέβα-Παπανδρέου με τον γιο της Κωνσταντίνο.

Σπούδασε Πολιτική Οικονομία στο Τορόντο του Καναδά. Απέφυγε τον… πειρασμό να εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής σε αυτές τις εκλογές αν και φαίνεται ότι στο μέλλον θα το επιδιώξει. Ορίστηκε δε αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζει την επαγγελματική δραστηριότητα του πατέρα του, διευθύνοντας την εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού Career Gate Test. Τα τελευταία χρόνια έχει δεσμό με την τραγουδίστρια Ιφιγένεια Γοντικάκη.

Ο Κωστής Κατσανέβας με την Ιφιγένεια Γοντικάκη -Φωτογραφία: NDP
Ο Κωστής Κατσανέβας με την Ιφιγένεια Γοντικάκη -Φωτογραφία: NDP

Ο Ανδρέας Κατσανέβας

Ο μεγαλύτερος γιος του Θ. Κατσανέβα και της Σοφίας Παπανδρέου, δρ Ανδρέας Κατσανέβας, είναι διακεκριμένος επαγγελματίας και ζει στις ΗΠΑ.

Σπούδασε στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, έκανε διδακτορικό στο Stanford και αυτή τη στιγμή εργάζεται στον κολοσσό της Meta (Facebook) ως ερευνητής τεχνολογικής πολιτικής.

O dr. Ανδρέας Κατσανέβας
O dr. Ανδρέας Κατσανέβας

Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που μελετάει στην Meta είναι ο τομέας του disinformation data, η παραπληροφόρηση. «Το δικό μου επάγγελμα είναι να προτείνω λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, να μελετάω την ανθρώπινη ψυχολογία, την οικονομική συμπεριφορά και τις δυναμικές αυτών των νέων τεχνολογιών ώστε να μπορέσει μία εταιρεία όπως η Facebook να αντιμετωπίση αυτά τα προβλήματα αλλά χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ελευθερία του λόγου» είχε δηλώσει σε διαδικτυακή εκδήλωση του Career Gate Test, πρόσφατα.


Πηγή