Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έληξε η τριήμερη μάχη στη Βουλή

Με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έληξε η τριήμερη μάχη στη Βουλή

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 153 βουλευτές- ανάμεσά τους και η «έκπληξη» του «ναι» από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη- ολοκληρώθηκε η τριήμερη μάχη στη Βουλή, κατά την οποία κυριάρχησαν πολύ υψηλοί τόνοι, προσωπικές και οικογενειακές αναφορές ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και παραπομπές στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σε σύνολο 289 βουλευτών που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 136 βουλευτές. Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, της ΧΑ και του Ποταμιού.

Την κυβέρνηση υπερψήφισαν επίσης ο Τέρενς Κουίκ, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και οι βουλευτές του κόμματος, Δ. Καβαδέλλας, Αν. Μεγαλομύστακας και Μάριος Γεωργιάδης απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Τσίπρας: Την άλλη εβδομάδα ψηφίζονται τα μέτρα ελάφρυνσης

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ενός ακόμα προσώπου  στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».

Σε άλλη ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης εκτός από αυτά, που ανακοινώθηκαν και ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε μια στρατηγική η οποία δεν είναι στρατηγική συγκυριακή ή ευκαιριακή. Αυτά που ανακοινώσαμε , τα έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια, είναι μόνιμα μέτρα».

Τσίπρας- Μητσοτάκης: Βολές και αιχμές αλλά σε πιο ήπιους τόνους

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη λήξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση περιλάμβαναν αιχμές και βολές αλλά κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σε χαμηλότερους τόνους από τις τοποθετήσεις τους στην έναρξη της συζήτησης.

«Ότι απαντήσεις είχα να σας δώσω σας τις έδωσα. Δεν θα συνεχίσω στον άθλιο δρόμο της συκοφαντίας και των fake news. Ακόμα και την ύβρη νεκρών. Εγώ δεν έχω μιλήσει αυτόν τον τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός. «Η κατανόηση του σφάλματος είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι να διορθωθείτε. Εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρας σας. Περπατάτε με μία βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας. Εκείνη του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κόμπλεξ για όσα έχει κάνει η οικογένειά μου. Οι πολίτες θα μας κρίνουν σύμφωνα με τις θέσεις μας. Ευτυχώς είπατε μισή συγγνώμη».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός είπε: «Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός, σε ένα πολωμένο κλίμα, όπως τώρα. Η τότε αντιπολίτευση τον έλεγε εφιάλτη κλπ. Εγώ ποτέ δεν έχω αναφερθεί σε τίποτα από όλα αυτά. Λέω, ως εδώ αυτή η συζήτηση. Όμως θέλω να αναρωτηθώ δημόσια και ανοιχτά, γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Αφού μας λέτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές, τις έχετε κερδίσει, έχετε τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας».

«Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δήλωσε πως σηκώνει το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: Ταυτίζεστε με την επιθετική και φασιστική συμπεριφορά του υπουργού σας.

Ενώ για τους υψηλούς τόνους της Τετάρτης ανέφερε: «Δεν είναι ούτε το ύφος ούτε το ήθος μου. Η κουβέντα την Τετάρτη εκτραχύνθηκε. Ο Ανέστης Αναγνωστάκης, γιος του ποιητή είπε ότι ο στίχος του πατέρα του γράφτηκε για κάποιον σας εσάς, συνεπώς σας τον επιστρέφω κ. Τσίπρα. Είναι λάθος να νομίζει ότι η ευγένεια είναι δείγμα αδυναμίας. Δεν θα δεχτώ καμία χυδαία επίθεση στην οικογένειά μου. Για αυτό ο κ. Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αλήθεια πρώτη που προέκυψε. Τσίπρας ίσον Πολάκης. Όλοι μαζί είστε Πολάκης. Θα μπορούσε να ζητήσει από τον υπουργό του να ανακαλέσει την επίθεση σε έναν αγωνιστή της ζωής. Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποπέμψει τον κ. Πολάκη γι’ αυτό που είπε για τον κ. Κυμπουρόπουλο, τίποτα από όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα δεν θα είχε γίνει. Όμως, επέλεξε να τον κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα».

Συνεχίζοντας είπε: «Αλήθεια δεύτερη. Ο Κ. Τσίπρας πήγε να κάνει γενική τη συζήτηση, αλλά του γύρισε μπούμερανγκ. Στις αναφορές για τις διακοπές του ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του. Όταν σας μιλάω στον πληθυντικό το κάνω γιατί σέβομαι τον θεσμικό μας ρόλο.

Ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι: «ακόμα χειρότερο όμως είναι η επιλογή σας να αναφέρετε ως περιφερόμενη γλάστρα τον Κυμπουρόπουλο». «Θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής. Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει. Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί.

Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας».

«Ότι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών. Αν νομίζετε ότι σας τιμά συνεχίστε. Εγώ θα μιλώ για αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση», επισήμανε. Η Νέα Δημοκρατία κάνει προεκλογική καμπάνια υποψηφίων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική, είπε ο πρωθυπουργός. Είναι όπως η καμπάνια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, όμως, πως σε αντίθεση με αυτόν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. (…) «Ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ένα μήνυμα ηχηρό και ισχυρό και στις ελίτ, αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα. Κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα, κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία, κάθε προσβολή», είπε και συνέχισε: «Εμείς θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε, με αξιοπρέπεια, με ταπεινότητα, με προσήλωση στο έργο μας, με επιχειρήματα, με σκληρή δουλειά και με σκληρή προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στην κοινωνία και μόνο στην κοινωνία. Στον ελληνικό λαός. Στους πολλούς και μόνο στους πολλούς».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή