Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Με drones απαντούν οι Ουκρανοί στους βομβαρδισμούς του Πούτιν -Μάχη για την ηλεκτροδότηση

Η Μόσχα εξαπέλυσε νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ενώ κατηγορεί το Κίεβο ότι πλήττει στρατιωτικά αεροδρόμια με drones βαθιά μέσα στο έδαφός της.

Δεκάδες πυραύλους εκτόξευσαν
οι ρωσικές δυνάμεις προς την Ουκρανία
τη Δευτέρα, διακόπτοντας την παροχή
νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε
ορισμένες περιοχές και σκοτώνοντας
τουλάχιστον ένα άτομο στην ουκρανική
πόλη Κρίβι Ριχ και τουλάχιστον δύο άτομα
στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις τοπικές
αρχές.

Συντρίμμια από έναν πύραυλο
πέρασαν επίσης τα ουκρανικά σύνορα,
πλήττοντας μια πόλη στη Μολδαβία.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι αναχαιτίστηκαν περισσότεροι από 60 ρωσικοί πύραυλοι. Ωστόσο, ορισμένοι έφτασαν στους στόχους τους και οι βομβαρδισμοί έκοψαν την πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο Κρίβι Ριχ και στην Οδησσό, ενώ πλήττεται ο πληθυσμός σε όλη τη χώρα λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές.

Ουκρανικά Drones πίσω από τις εκρήξεις στη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια το πρωί της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι η αεράμυνά της αναχαίτισε τις επιθέσεις «στις περιοχές του Σαράτοφ και του Ριαζάν», σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε στο επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια το πρωί της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι η αεράμυνά της αναχαίτισε τις επιθέσεις «στις περιοχές του Σαράτοφ και του Ριαζάν», σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε στο επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Και οι φιλορώσοι bloggers δήλωσαν ότι τα περιστατικά ήταν πιθανότατα μια πράξη δολιοφθοράς από την Ουκρανία, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι επιτέθηκε σε κάποιο από τα δύο αεροδρόμια.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Σαράτοφ, Ρομάν Μπουσάργκιν, διαβεβαίωσε τους κατοίκους στο Telegram ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε πολιτικές υποδομές, αλλά δήλωσε ότι «οι πληροφορίες για περιστατικά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ελέγχονται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου».

Η Ουκρανία εξαπέλυσε και σήμερα πλήγματα προκαλώντας ζημιές σε δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο στο Κούρσκ στο Telegram.

Το 40%
του πληθυσμού χωρίς
ρεύμα στο Κίεβο

Η ουκρανική πολεμική
αεροπορία ανέφερε στο Telegram ότι 70 πύραυλοι
εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα από τη Ρωσία.
Ενώ ανέφερε ότι αποκρούστηκε μια «μαζική
επίθεση σε κρίσιμες υποδομές», με τον
κύριο όγκο των πυραύλων να αναχαιτίζεται,
ορισμένοι προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Η πόλη-λιμάνι της Οδησσού
φαίνεται να είναι από τις περιοχές που
επλήγησαν περισσότερο. Η εταιρεία
ύδρευσης Infoksvodokanal δήλωσε ότι στην Οδησσό,
«όλα τα αντλιοστάσια και οι εφεδρικές
γραμμές είναι χωρίς ρεύμα, έτσι οι
καταναλωτές δεν έχουν νερό».

Στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, περίπου το 40% των ανθρώπων είναι χωρίς ηλεκτροδότηση μετά το χτύπημα μιας ενεργειακής εγκατάστασης τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο, Ολέξι Κουλέμπα.

Διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν
επίσης στη δυτική ουκρανική περιφέρεια
Πρυκαρπάτια, ως αποτέλεσμα του
μπαράζ βομβαρδισμών
της Μόσχας.

Ο επικεφαλής ενός μεγάλου διανομέα ενέργειας δήλωσε ότι η γενική κατάσταση ήταν δύσκολη αλλά υπό έλεγχο. «Σχεδόν όλες οι περιοχές της Ουκρανίας υπόκεινται σε έκτακτες διακοπές ρεύματος. Οι ηλεκτρολόγοι έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν τις ζημιές. Θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στις προγραμματισμένες διακοπές το συντομότερο δυνατό για να σταματήσουν οι διακοπές έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στο Telegram.

«Η πιο περίπλοκη κατάσταση είναι στην περιοχή του Κιέβου, την πόλη του Κιέβου, την πόλη της Οδησσού και τις βόρειες περιοχές της χώρας. Αυτό οφείλεται τόσο στις ζημιές όσο και στον αριθμό των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε «τις δυνάμεις αεράμυνας, τους μηχανικούς της ενέργειας και τον λαό μας» σε δήλωσή του τη Δευτέρα. Αργότερα πρόσθεσε ότι οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται «στις κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας, την Οδησσό, τη Ζαπορίζια και το Χάρκοβο».


Πηγή