Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μητσοτάκης για Ελισάφ: Ένας σπουδαίος δήμαρχος, άξιος επιστήμονας και φωτεινός άνθρωπος

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε για τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν «άξιο επιστήμονα και φωτεινό άνθρωπο».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο της Γερμανίας, ανέφερε για τον εκλλιπώντα δήμαρχο Ιωαννίνων πως «Τα Γιάννενα και η αυτοδιοίκηση, η ιατρική και η Ισραηλιτική κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ

«Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ.

Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο. Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε.

Όταν ο Μωυσής Ελισάφ μιλούσε στο iefimerida λίγες ώρες μετά την εκλογή του: Εξομολογήσεις ζωής και στοιχήματα ενός σπουδαίου

Ανδρουλάκης για θάνατο Μωυσή Ελισάφ: Το έργο του και οι προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα

Άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα τού οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό.

Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση.

Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη» κατέληξε στην συλλυπητήρια δήλωσή του για τον Μωυσή Ελισάφ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πηγή