Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση

Την πρόθεσή του να στηρίξει τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντηση που είχε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της περιοχής.

«Η λύση δεν είναι να πάμε σε άρθρο – άρθρο παρέμβαση. Συμφωνώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί συνολικά και να ξαναδούμε τα ζητήματα της συνεργασίας» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό «κακώς φέρει το όνομα μιας σημαντικής ιστορικής προσωπικότητας που συνδέθηκε με τις μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για την αθηναϊκή δημοκρατία». Σημείωσε, ότι «είναι ντροπή το όνομα του Κλεισθένη να συνδέεται με αυτό το νομοσχέδιο”, έκανε λόγο για “σημαντική οπισθοδρόμιση» και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο.

«Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση όχι απλώς σε ακυβερνησία αλλά σε συναλλαγές πίσω και κάτω από το τραπέζι», σχολίασε και υπογράμμισε: «η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στην αυτοδιοίκηση για τον απλούστατο λόγο ότι θα την αλλάξουμε αμέσως αφότου γίνει η ΝΔ κυβέρνηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδιώκει με αυτό το νομοσχέδιο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, ανέφερε ότι η συναίνεση χρειάζεται πάντα δύο και πρόσθεσε: «βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα με μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί έναν λόγο τόσο τοξικό, τόσο ακραίο όπως δεν έχουμε δει ποτέ στη μεταπολίτευση».

Εξάλλου, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, η οποία όπως εξήγησε, «θα λύνει τον γόρδιο δεσμό των αρμοδιοτήτων, θα ξεκαθαρίσει τα επίπεδα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, θα περιορίζει τον παρεμβατικό ρόλο του κεντρικού κράτους, θα μικραίνει στο απολύτως συνταγματικά απαραίτητο το ρόλο των αποκεντρωμένων διοικήσεων και θα μεταφέρει σταδιακά και σε συνενόηση με την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμούς αρμοδιότητες αλλά τελικά και πόρους και φοροδοτική δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς α και β βαθμού».

localStorage.clear();


Πηγή