Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μολδαβία: Κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να εκφράσει την «ανησυχία» της

Κάλεσε σήμερα Μ. Παρασκευή, η Μολδαβία, τον Ρώσο πρεσβευτή για να εκφράσει την «ανησυχία» της.

Συγκεκριμένα, η Μολδαβία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις ενός Ρώσου στρατηγού, που είπε πως η Μόσχα θα ήθελε να πάρει τον έλεγχο του νότου της Ουκρανίας, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Ανήσυχη η Μολδαβία για τις δηλώσεις του Ρώσου Στρατηγού

Η Μολδαβία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της στον Ρώσο πρεσβευτή σχετικά με τις δηλώσεις αυτές του Ρώσου στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ένα δελτίο τύπου.

Η Μολδαβία «θεωρεί αυτές τις δηλώσεις αβάσιμες και αντιφατικές με τη στήριξη της Ρωσίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

«Η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα» και καλεί τη Μόσχα «να σεβαστεί αυτήν την αρχή», συμπλήρωσε.

Ανησυχεί η Μολδαβία για τον «ρωσικό διάδρομο»

Η ανησυχία της Μολδαβίας έχει να κάνει με τις δηλώσεις του στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να πάρει «τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς (ανατολικά) και του ουκρανικού νότου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος του ουκρανικού νότου θα επιτρέψει να προσφέρει βοήθεια στους φιλορώσους αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας, οι οποίοι διοικούν από το 1992 αυτήν την περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας, θα είναι ένας διάδρομος προς την Υπερδνειστερία, όπου παρατηρούμε επίσης περιστατικά καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού», είπε ο Μινεκάγεφ.


Πηγή