Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μοσκοβισί: Είναι επιθυμητό να φτάσουμε σε συμφωνία έως το τέλος του έτους

«Θα παρουσιάσω σήμερα στο Eurogroup την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την Ελλάδα, είναι επιθυμητό να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους νέους Έλληνες υπουργούς καθώς αναμένω να επισκεφθώ τη χώρα πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται εδώ για να επιβάλει τον σεβασμό των κοινών, αποτελεσματικών και ευέλικτων κανόνων» είπε.

Στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ο έλεγχος σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα διάσωσης, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, αλλά και ζητήματα της τραπεζικής ενοποίησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της πρώτης αποστολής ελέγχου της τρόικας στην Κύπρο (που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου), μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος διάσωσης. Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου της τρόικας κάνουν λόγο για «ισχυρή ανάπτυξη» και για βελτιωμένη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της έκτης αποστολής ελέγχου της τρόικας στην Ισπανία, μετά την ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης.

Όσον αφορά τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νου, θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις δραστηριότητες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, από τον Απρίλιο του 2016 και μετά.


Πηγή