Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μπάιντεν: «Παράθυρο» συνάντησης με Πούτιν – «Δεν νομίζω πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Τρίτη, μιλώντας μεταξύ άλλων για την ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Πούτιν και αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε ότι δεν έχει καμία «πρόθεση» να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της G20, αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα «εξαρτηθεί», ιδίως από το εάν ο Ρώσος ομόλογός του εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας που παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.

«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει ‘Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της (σ.σ. διάσημης αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι) Γκράινερ’, θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία»

«Θα υπάρξουν συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, που ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πως θα μειώσει την παραγωγή, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει.

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι είπε πως ο κ. Μπάιντεν θέλει να «επανεκτιμηθεί» η σχέση των δύο κρατών μετά το διπλωματικό ράπισμα αυτό για την Ουάσινγκτον, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη άνοδο την τιμή του αργού και των τιμών στα πρατήρια για τους Αμερικανούς.

«Θα μπορέσω να αναμετρηθώ ξανά με τον Τραμπ»

«Πιστεύω πως θα μπορέσω να αναμετρηθώ ξανά με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε χθες Τρίτη ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του τον Νοέμβριο του 2024.

Αφού ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές σε περίπου έναν μήνα, τον Νοέμβριο, «θα μπω στη διαδικασία λήψης απόφασης» ενόψει των εκλογών του 2024, εξήγησε ο τεσσαρακοστός έκτος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Αν υπάρξει ύφεση θα είναι πολύ ελαφριά»

«Δεν νομίζω πως θα έχουμε ύφεση. Αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελαφριά ύφεση», δήλωσε χθες Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ερωτηθείς για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. «Είναι πιθανό», αλλά «δεν το προβλέπω», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

«Δεν νομίζω πως ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο CNN πως «δεν νομίζει» ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει διαταγή να χρησιμοποιηθεί τακτικό πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για το πόσο ρεαλιστικό θεωρεί ότι είναι το ενδεχόμενο να δώσει τέτοια διαταγή ο κ. Πούτιν, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απάντησε στον παρουσιαστή Τζέικ Τάπερ «λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει».


Πηγή