Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μπελάδες για τον Τραμπ: Παραιτήθηκαν δύο δικηγόροι του -Παραπέμπεται ένας συνεργάτης του

Νέος «πονοκέφαλος» έρχεται για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δύο από τους δικηγόρους του παραιτήθηκαν.

Οι εν λόγω νομικοί που εκπροσωπούσαν τον Τραμπ στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, τα οποία πήρε μαζί του στο σπίτι του στο Μαρ-την Παρασκευή (9/6), αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για διακράτηση απόρρητων εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλα αδικήματα.

Μάλιστα, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ένας πρώην συνεργάτης του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου, ο στρατιωτικός ακόλουθός του, Γουόλ Νόουτα, παραπέμφθηκε επίσης.

Τραμπ: Καταγγέλλει πως του ασκήθηκε δίωξη για την υπόθεση των απορρήτων -Στις 13 Ιουνίου παρουσιάζεται στο δικαστήριο

Κέβιν Μακάρθι: «Μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ η απαγγελία κατηγοριών στον Τραμπ

Ο Νόουτα εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και ακολούθησε τον Τραμπ στο Μαρ-αλ-Λάγκο. Φέρεται ότι βοήθησε στη μεταφορά των χαρτοκιβωτίων που περιείχαν έγγραφα και άλλα αναμνηστικά από την περίοδο που ο 77χρονος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχικά ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος του Τραμπ είχε δηλώσει στις Αρχές ότι δεν γνώριζε εάν εκείνος είχε κρατήσει απόρρητα έγγραφα, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι μετέφερε ορισμένα κιβώτια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήτευσε τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του Μαρ-α-Λάγκο, τα οποία έδειξαν ότι τα κιβώτια είχαν μετακινηθεί, εγείροντας υποψίες περί πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Οι πράκτορες του FBI κατέσχεσαν σχεδόν 13.000 έγγραφα στην έρευνα που έκαναν πέρσι το καλοκαίρι. Περίπου 100 από αυτά έφεραν την ένδειξη «απόρρητο», αν και ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα είχαν επιστραφεί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι κράτησε τα έγγραφα επειδή τα αποχαρακτήρισε ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Τι μπορεί να σημαίνει για τον Τραμπ η παραίτηση των δύο δικηγόρων του

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης των δικηγόρων Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι μπορεί να σημάνει περαιτέρω νομικές επιπλοκές ενόψει της εμφάνισης του Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, την επόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου.

«Σήμερα το πρωί υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στον πρόεδρο Τραμπ» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, στην οποία πρόσθεσαν: «Ήταν τιμή μας που περάσαμε τον τελευταίο χρόνο υπερασπίζοντάς τον και ξέρουμε ότι θα δικαιωθεί».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω social media ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πάντως, η υπόθεση αυτή δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, ούτε να αναλάβει την προεδρία εάν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει καμία νομική βάση ώστε να μην ορκιστεί πρόεδρος, ακόμη και αν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.


Πηγή