Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μπιφτέκι και κέτσαπ για τον… σπιτόγατο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε το Σάββατο από την Ουάσινγκτον για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ, μια περιοδεία εννέα ημερών σε τέσσερις χώρες, με πέντε σταθμούς, γεμάτους παγίδες για έναν πρόεδρο εξαρτώμενο από τις ανέσεις του σπιτιού του. Ένα φιλόδοξο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, στο Ισραήλ, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και το Βατικανό με δύο συνόδους κορυφής στο τελευταίο μέρος της περιοδείας του.

Ως υποψήφιος, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στους δημοσιογράφους ότι δεν προτίθετο να ταξιδεύει στο εξωτερικό, πόσο μάλλον που η Αμερική χρειάζεται την αμέριστη προσοχή του, κι απ’ ό,τι φαίνεται ο 45ος πρόεδρος είναι ένας σπιτόγατος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ επέστρεφε στο λαμπερό διαμέρισμά του στο Μανχάταν, έπειτα σχεδόν από κάθε προεκλογική συγκέντρωση, με ελικόπτερο ή το ιδιωτικό του τζετ και συνεργάτες του πρώην επιχειρηματία τονίζουν ότι ο Τραμπ ήταν πάντα απρόθυμος να μένει οπουδήποτε αλλού εκτός από μια κατοικία της ιδιοκτησίας του. Λέγεται ότι ο πρόεδρος δεν θέλει να είναι τη νύχτα μακριά από το κρεβάτι του.

«Ο Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να είναι στον καναπέ με ένα καλό τσίζμπεργκερ», είπε ο Ρότζερ Στόουν, παλιός του φίλος και πρώην σύμβουλος στο Reuters κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. «Θέλει να είναι στο κρεβάτι του ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι φθάνει στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης μετά τα μεσάνυχτα».

Ωστόσο η απόσταση από το Βατικανό στον Λευκό Οίκο είναι μεγάλη. Καθώς λοιπόν είναι αδύνατο ο Τραμπ να επιστρέψει στις ΗΠΑ, το προσωπικό του προέδρου κατάρτισε σχέδια για να φέρει τις ΗΠΑ στον Τραμπ. Στη Σαουδική Αραβία για παράδειγμα, ο πρόεδρος απόλαυσε το αγαπημένο του μενού –μπιφτέκι με κέτσαπ– μαζί με τα τοπικά πιάτα που ετοίμασαν γι αυτόν οι οικοδεσπότες του, σύμφωνα με το AP.

«Το ταξίδι αυτό απαιτεί τεράστια δουλειά. Σε αυτό υπάρχουν τόσες πολλές συναντήσεις, συζητήσεις, προκλήσεις», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, που έχει ταξιδέψει πολύ με το Air Force One ως λογογράφος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Μπιλ Κλίντον.

«Το πρώτο πράγμα είναι απλά ο ρυθμός. Αν δείτε πως ο Τραμπ περνά τις ημέρες του στον Λευκό Οίκο… το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου παρακολουθεί τηλεόραση και τίποτε περισσότερο. Αλλά αυτά τα ταξίδια είναι δύσκολα, θα συναντά έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων και αυτό απαιτεί τεράστια ενέργεια και συγκέντρωση, που δεν είναι το δυνατό του σημείο».

Το να ξεφύγει από το πρωτόκολλο μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις.

«Σίγουρα ο πρόεδρος θέλει το ταξίδι να στεφθεί από επιτυχία και η άποψή μου είναι ότι θα στεφθεί. Υπάρχει όμως πραγματικός κίνδυνος να κουραστεί στο τέλος του ταξιδιού», δήλωσε ο Στίβεν Χάρντλι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας που ταξίδεψε πολλές φορές με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

localStorage.clear();


Πηγή