Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μπλόκο στο κάπνισμα για τους Ολυμπιακούς θέλει η Ιαπωνία

Πιέσεις για νόμο που θα απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους θα ασκήσει η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κοΐκε. Με αυτό τον τρόπο θέλει να απαλλάξει την ιαπωνική πρωτεύουσα από το σύννεφο καπνού πριν από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, αψηφώντας έτσι τους πολιτικούς της κεντρικής κυβέρνησης, που απέτυχαν να περάσουν παρόμοιο νόμο.

Το Τόκυο κινδυνεύει να είναι μια από τις πιο ανθυγιεινές πόλεις, που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ και χρόνια, αφού οι προσπάθειες για μια εθνική απαγόρευση, σταμάτησαν στην αντιπολίτευση υπέρ των καπνιστών, από πολιτικούς, ανάμεσά τους πολλοί από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, των εστιατορίων και της Japan Tobacco, που το 2015 κατέβαλε στο κράτος 700 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.

Παρόλο που το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει χιλιάδες Ιάπωνες ετησίως, η πρόταση του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσε να περάσει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αυτή την άνοιξη.

Η Κόϊκε, που πέτυχε μια σαρωτική νίκη επί του κόμματος του Άμπε στις τοπικές εκλογές του Σαββατοκύριακου, δήλωσε στην Nikkei Shimbun, ότι πλέον ένας νόμος που θα απαγορεύει το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσε να υποβληθεί σύντομα μέχρι το φθινόπωρο, στη συνέλευση, όπου το κόμμα και οι σύμμαχοί της έχουν τώρα μεγάλη πλειοψηφία.

«Η χώρα είναι αργή, αλλά θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας ως πόλη υποδοχής», ανέφερε η Κόϊκε. Ο προτεινόμενος νόμος, θα απαγόρευε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους υπό την επιβολή προστίμων. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει διατάξεις για «προσπάθειες μη καπνίσματος» σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτοκίνητα με παιδιά αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας εθνικός νόμος του 2003 «ενθαρρύνει» τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους να προχωρήσουν σε διαχωρισμό χώρων καπνίσματος και μη καπνίσματος, αλλά η μη συμμόρφωση δεν επιφέρει ποινές.

Το Τόκιο βρίσκεται αντιμέτωπο με ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να απαλλαγεί από τον καπνό μέχρι το 2020, από φορείς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που κατατάσσει την Ιαπωνία στο κατώτατο σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο σε κανονισμούς κατά του καπνίσματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάστηκε με τη ΔΟΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαγόρευση καπνίσματος στα γήπεδα. Το Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλοι πρόσφατοι οικοδεσπότες Ολυμπιακών Αγώνων απαγόρευσαν το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Πριν από πενήντα χρόνια, περίπου οι μισοί Ιάπωνες κάπνιζαν, έναντι 18% τώρα. Αλλά οι νόμοι για το κάπνισμα ποικίλλουν μεταξύ των πόλεων και η επιβολή είναι χαλαρή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ακόμη μηχάνημα αυτόματης πώλησης τσιγάρων σε παράρτημα του υπουργείου Υγείας.

localStorage.clear();


Πηγή