Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μπορέλ κατά Ρωσίας: Προκαλεί παγκόσμιο κίνδυνο λιμού με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών της Ουκρανίας

Σε νέες του δηλώσεις, ο Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο λιμού με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών δημητριακών από την Ουκρανία .

Οι απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια και «η μάχη των αφηγήσεων» με τη Ρωσία για την πραγματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεθαύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με τον ΟΗΕ προκειμένου να αποτρέψουμε οποιονδήποτε ανεπιθύμητο αντίκτυπο των κυρώσεών μας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επίσημο μπλογκ του.

Ζοζέπ Μπορέλ: Συνειδητή πολιτική επιλογή της Ρωσίας να στρατιωτικοποιήσει τις εξαγωγές

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταγγέλλει «τη συνειδητή πολιτική επιλογή της Ρωσίας να ‘στρατιωτικοποιήσει’ τις εξαγωγές σιτηρών και να τις χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εκβιασμού εναντίον οποιουδήποτε αντιτίθεται στην επίθεσή της» στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία μετέτρεψε τη Μαύρη Θάλασσα σε πολεμική ζώνη, μπλοκάροντας τις αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων με προέλευση την Ουκρανία (…) και εφαρμόζει επίσης ποσοστώσεις και φόρους στις δικές της εξαγωγές σιτηρών», υπογραμμίζει.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ «δεν απαγορεύουν στη Ρωσία να εξάγει αγροτικά προϊόντα και σπόρους, ούτε να τους αγοράζει, υπό τον όρο ότι τα πρόσωπα ή οι οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν εμπλέκονται» στις επιχειρήσεις αυτές, διευκρινίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Μπορέλ: Επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί η επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών διά θαλάσσης

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι υπάρχει μια ‘μάχη αφηγήσεων’ γύρω από αυτό το θέμα» των κυρώσεων, παραδέχεται.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί η επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών διά θαλάσσης. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και ελπίζουμε πως μια λύση μπορεί να εξευρεθεί τις επόμενες ημέρες. Μην δημιουργείτε τον κίνδυνο να προκληθεί μια παγκόσμια επισιτιστική καταστροφή», προειδοποιεί.


Πηγή