Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Μύλος με το «μίνι Eurogroup» της Παρασκευής για το ελληνικό χρέος

Τη συνάντηση των βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος, του Washington Group, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών επιβεβαιώνουν πηγές που δεν κατονομάζονται στο πρακτορείο MNI, παρά τη διάψευση που ήρθε νωρίτερα σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, διά της εκπροσώπου του, διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιούνταν στο Βερολίνο, μίνι Eurogroup με θέμα το ελληνικό χρέος και γενικότερα το ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, και η Deutsche Welle είχε επικαλεσθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση αναβλήθηκε.

Λίγο αργότερα ωστόσο, διαρροές τόσο από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγω, μέσω του πρακτορείου MNI, για πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση άλλη ημέρα και χωρίς δημοσιότητα.

«Το Washington Group θα διεξαγάγει συνομιλίες για το ελληνικό χρέος πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνουν, «η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, απλά προγραμματίστηκε σε νέο χρόνο για να αποφευχθεί η προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η Ελλάδα και η Ιταλία».

Πληροφορίες δε αναφέρουν πως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε άγνοια για την ματαίωση της συνεδρίασης του Washington Group. Όπως φέρεται να είπε προσερχόμενος στη Βουλή για την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «από όσα ξέρω η διάσκεψη για το χρέος θα γίνει».

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».


Πηγή