Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Νέα διάσταση για το deal με τις γαλλικές φρεγάτες έδωσε ο Πάνος Καμμένος

Στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 από τις ΗΠΑ αλλά και στις γαλλικές φρεγάτες αναφέρθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Για το θέμα της αναβάθμισης των F-16, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε σύμβουλος του πρωθυπουργό έχει ενημερώσει τον Αμερικανό πρέσβη ενώ και ο ίδιος θα ενημερώσει τον ομόλογό του, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

Για το θέμα των γαλλικών φρεγατών ο υπουργός Άμυνας έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας πως σε επίπεδο κορυφής (Μακρόν – Τσίπρα) εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα (8 δισ. ευρώ) να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρχει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

«Εάν και όταν έρθει η ώρα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Βουλή και το Σύνταγμα», είπε ο Πάνος Καμμένος, παρουσία του Φώτη Κουβέλη Κουβέλη για τις φρεγάτεςτύπου FREMM.

«Στο ΚΥΣΕΑ υπήρξε τελική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία για τα C27, για τα F16 η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

«Το πρόγραμμα των μαχητικών έχει την έγκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής, όμως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών» επεσήμανε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις φρεγάτες ο υπουργός είπε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από την εποχή του Ε. Μεϊμαράκη το οποίο δεν είχε προχωρήσει. Σε υψηλότατο επίπεδο, σε συνομιλία Μακρόν – Τσίπρα, όπως είπε ο κ. Καμμένος, εξετάστηκε η πιθανότητα μέσω του ποσού που διακρατείται από τη Γαλλική Τράπεζα να προχωρήσει ένα πρόγραμμα για τις φρεγάτες.

«Ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός σε αυτό το πρόγραμμα και γενικότερα θετικός για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε.

localStorage.clear();


Πηγή