Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Νέα κακοκαιρία εξπρές με βροχές και καταιγίδες χτυπάει περιοχές της χώρας -Πότε θα έρθει στην Αθήνα

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του καιρού για την Δευτέρα (12/2).

Η κακοκαιρία έχει γίνει αισθητή στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, με ισχυρούς ως και θυελλώδεις ανέμους, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να φαινόμενα να γίνουν αισθητά και στην Αθήνα.

Η Αττική στο «μάτι» της κακοκαιρίας

Στην Αττική όπως και στην υπόλοιπη κεντρική, ανατολική Στερεά και την Εύβοια η αλλαγή του καιρού θα γίνει έντονη κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα.

Την δικιά του πρόγνωση για την κακοκαιρία έκανε και ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Δεν θα βιώσουμε κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχουμε ξαναβιώσει. Οι βροχές αυτές είναι φυσιολογικές για την εποχή και ευεργετικές», σημείωσε στο Mega ο γνωστός μετεωρολόγος. «Περιμένουμε ένα δυνατό πέρασμα διάρκειας δύο-τριών ωρών και στην Αττική με μπόρες και καταιγίδες κυρίως όμως από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην Αττική θα υπάρξουν «απότομα ξεσπάσματα».

Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι στην Αττική οι βροχές θα σημειωθούν κατά την διάρκεια της νύχτας και δεν θα γίνουν έτσι ιδιαίτερα αισθητές από την πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας. Όσο για την διάρκεια των φαινομένων ο Γιάννης Καλλιάνος είπε ότι θα κρατήσουν συνολικά σε όλη τη χώρα περίπου 48 ώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου, Παναγιώτη Γιαννόπουλου.

«Από την άνοιξη που είχαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα περνάμε στο φθινόπωρο, σ’ ένα φθινόπωρο, όμως, με εντυπωσιακά φαινόμενα», είπε την Κυριακή (11/02) αρχικά, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά και θυελλώδεις νοτιάδες, που σε όλα τα πελάγη έχουν ένταση 8 μποφόρ και μάλιστα στο βόρειο Αιγαίο φτάνουν τα 9».

Αναφορικά με τη Δευτέρα (12/02), το σύστημα της κακοκαιρίας θα κινηθεί πιο ανατολικά με φαινόμενα να εκδηλώνονται στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Σε σχετική ερώτηση για την Αττική, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος σημείωσε πως θα έχουμε βροχές, ακόμα και καταιγίδες, κυρίως το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, αναμένονται νέες βροχές από τα μέσα της εβδομάδας, συνοδεία βοριάδων, οπότε και θα πέσει η θερμοκρασία.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία:

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, για την Δευτέρα, 12/2, αναμένονται να είναι ισχυρά τα φαινόμενα στις εξής περιοχές:

Α. Κατά τόπους τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με γρήγορη εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

Β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

Γ. Πρόσκαιρα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη νότια Εύβοια. Τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να επηρεαστούν πρόσκαιρα και οι βόρειες Κυκλάδες.

Δ. Από τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ε. Από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στην περιοχή του Καστελλόριζου και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Εξασθένηση ανέμων, συνθήκες για μεταφορά σκόνης

Πιο αναλυτικά, σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα, στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής και στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το μεσημέρι στη δυτική Ελλάδα και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και βαθμιαία από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Καιρός: Τέλος οι Αλκυονίδες, αλλάζει το σκηνικό με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και αφρικανική σκόνη [χάρτες]

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι της Κυριακής

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 14 με 16 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια έως 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα, τα οποία νωρίς το πρωί στις βόρειες Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Νότιοι 7 με 8 και στις Κυκλάδες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ, βαθμιαία απο τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα, από αργά το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 και στα Δωδεκάνησα έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα θαλάσσια έως 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή