Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Νίκος Δένδιας: Θα στηρίξουμε έμπρακτα τη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, η οποία σήκωσε το βάρος της κρίσης

Γράφει

ο Βίκτωρας Μοντζέλλι

Την Κυριακή 7 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κερδίσει τις εθνικές εκλογές 2019 για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, που σύμφωνα με το ίδιο το κόμμα, είναι το καλύτερο για τον τόπο.

Ο Νίκος Δένδιας είναι ένας έμπειρος πολιτικός. Γνωρίζει και αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα και ξέρει καλά πως τίποτα δεν αλλάζει από τη μία στην άλλη. Αναλύει όμως τους άξονες που θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία για ν’ αλλάξουν βασικά πράγματα. Το δημογραφικό, το αναπτυξιακό, οι νέοι είναι ψηλά στην ατζέντα του κυρίου Δένδια.

Σε πρόσφατο άρθρο του, έγραψε πως ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορούν να εξαπατηθούν από το κόμμα του; Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας μίλησε στο newsbeast.gr.

– Η Ελλάδα εκτός από μια κουρασμένη -οικονομικά και ψυχολογικά- χώρα είναι και μια γερασμένη χώρα. Χρειάζονται δραστικά μέτρα για να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα. Τι έχετε στα σχέδιά σας;

Η Ελλάδα είναι όντως μια χώρα που συρρικνώνεται πληθυσμιακά και αυτό είναι ένα ζήτημα εθνικής επιβίωσης. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι η ελληνική οικογένεια είναι αυτή που κράτησε όρθια την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, με τεράστιους κόπους και θυσίες. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η στήριξη της ελληνικής οικογένειας περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει μέτρα, όπως: Παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ στην οικογένεια κάθε παιδιού, κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί του αφορολόγητου ορίου, υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των βρεφικών ειδών και των ειδών πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει επίσης τους άξονες της πολιτικής της για το δημογραφικό, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών, όπως και θεσμικά μέτρα για την προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας απέναντι στις δημογραφικές εξελίξεις, Πέραν των μέτρων όμως, υπάρχει και το ζήτημα της κατάλληλης ψυχολογίας, όπως σωστά το θέσατε. Μεγάλο ρόλο θα παίξει το να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους νέους για να δημιουργήσουν οικογένεια και να πείσουμε παράλληλα, μέσα από μία διαφορετική και αναπτυξιακή πολιτική, να επιστρέψουν στη χώρα μας όσοι έφυγαν κατά τα χρόνια της κρίσης,.

– Πώς θα «αναγκάσει» η Νέα Δημοκρατία τους νέους επαγγελματίες που έφυγαν από τη χώρα να επιστρέψουν πίσω; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Είναι εφικτό, αλλά βεβαίως θα χρειασθεί κάποιο διάστημα για να πεισθούν για τις προθέσεις μας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες και για την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων νέων που έφυγαν από τη χώρα μας. Μπορεί η απερχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να «πανηγυρίζει» για τη μικρή μείωση της ανεργίας, με αντιστάθμισμα την υποκατάσταση της κανονικής απασχόλησης από την part time, με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, αλλά ως Νέα Δημοκρατία στοχεύουμε στην παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων όπως και για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Φιλοδοξούμε επίσης να δημιουργούμε 43.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο από τις δημόσιες επενδύσεις, όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα αναβαθμίσουν και τις υποδομές της χώρας. Στόχος μας είναι ακόμα η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις νέες και τους νέους μας να δημιουργήσουν επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες, να απασχολήσουν με τη σειρά τους κι άλλους συνομηλίκους τους με αξιοπρεπείς μισθούς και με μια συνολική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας να φέρουμε πίσω τους νέους μας από το εξωτερικό.

Διαχρονικά είχαμε το θάρρος να πούμε δυσάρεστες αλήθειες στους πολίτες και να διατηρήσουμε σε μεγάλο βαθμό ένα επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία δεν κατέρρευσε και μπορεί σήμερα να πείσει πολίτες που ουδέποτε την ψήφισαν στο παρελθόν

– Όλοι μιλούν για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ποιο είναι το περιβάλλον μέσα από το οποίο ο επιχειρηματίας νιώθει σίγουρος και ο εργαζόμενος ασφαλής;

Καταρχήν και πέρα από συγκεκριμένα μέτρα, είναι το πολιτικό κλίμα που θα επιτρέψει να νοιώσουν ασφάλεια επιχειρηματίες και εργαζόμενοι. Η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληψίες της έδειξε εχθρική διάθεση απέναντι στον επιχειρείν, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κατέφυγε αβασάνιστα σε υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Aντιστρατεύθηκε ό,τι εκπροσωπούσε αυτό που η Αριστερά διαχρονικά «δαιμονοποιούσε»: Tην εξωστρέφεια, τον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας. H Νέα Δημοκρατία με ένα πλέγμα δράσεων και με μια διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, θα στηρίξει έμπρακτα τη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, η οποία σήκωσε μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα.

Ένα από τα εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας όλων των επιχειρήσεων, από 29% σε 20% σε δύο χρόνια, η επιπλέον μείωση φορολογίας κατά 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας μιας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, οι αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου και άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Να υπενθυμίσω επίσης τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτερου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ και την προειδοποίηση ότι δεν θα γίνουν ανεκτές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

– Στην πράξη, γιατί η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι, τελικά, μια κακή συμφωνία; Πιστεύετε πως μεθοδεύτηκαν συγκεκριμένες κινήσεις με δόλο; Ή με κάποιο αντάλλαγμα;

Το αδιαμφισβήτητο είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εξαιρετικά προβληματική συμφωνία στο ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας – ταυτότητας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλησε να ενημερώσει εγκαίρως την αντιπολίτευση και την αγνόησε προκλητικά και κατά τη διαπραγμάτευση, παρότι επρόκειτο για ένα ύψιστης σημασίας εθνικό ζήτημα. Εάν είχε ζητήσει τη συναίνεση και τη βοήθειά μας το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο, καθώς η διεθνής συγκυρία ήταν ευνοϊκή για μια επωφελή για τη χώρα συμφωνία. Βέβαιο είναι επίσης ότι υπήρχε και μικροκομματικό κίνητρο στη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, με στόχο να προκληθεί πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και να ενδυναμωθούν οι κομματικοί σχηματισμοί στα «δεξιά» της. Η συγκεκριμένη τακτική πάντως αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτυχημένη, καθώς τελικά το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.

– Σε πρόσφατο άρθρο σας, γράψατε πως ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορούν να εξαπατηθούν από τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία είναι αλήθεια ότι και αυτή έχει διαπράξει σφάλματα στο παρελθόν. Ουδέποτε όμως έταξε στους πάντες τα πάντα για να μην πράξει τίποτα και ουδέποτε ταυτίσθηκε με «αγανακτισμένους» στις πλατείες, όπως και με τη ρητορική μίσους της περιόδου 2010-2015, όπως έπραξε ο κ. Τσίπρας. Και ποτέ επίσης δεν υιοθέτησε τις πρακτικές μιας «δομικής» αντιπολίτευσης που στρεφόταν κατά του θεσμικού πλαισίου της χώρας, αντιμετωπίζοντας την εξουσία σαν «τρόπαιο», όπως απέδειξε και η μετέπειτα συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση πλέον, έναντι της Δικαιοσύνης.

Διαχρονικά είχαμε το θάρρος να πούμε δυσάρεστες αλήθειες στους πολίτες και να διατηρήσουμε σε μεγάλο βαθμό ένα επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία δεν κατέρρευσε και μπορεί σήμερα να πείσει πολίτες που ουδέποτε την ψήφισαν στο παρελθόν να την εμπιστευθούν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βεβαίως, η διαπίστωση αυτή καθιστά την ευθύνη μας ακόμη μεγαλύτερη, προκειμένου να μην τους απογοητεύσουμε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την πραγματική έξοδο από την κρίση, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως όσοι μας ψηφίσουν θα δικαιωθούν για την επιλογή τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή