Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

«Ναι» Μπάιντεν για τα F-16 στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά το τουρκικό ναι για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στην ημέρα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρο ότι υποστηρίζει τη μεταφορά».

«Δεν έχει θέσει καμία επιφύλαξη σε αυτό … Σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταφορά», είπε.

Ο Σάλιβαν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Toυρκικό παζάρι στο Βίλνιους, ο Ερντογάν είπε ναι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αργά τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να πει το ναι στο αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έπειτα από μήνες πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Ορισμένοι εταίροι στο ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Τουρκία, η οποία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει για 20 δισεκατομμύρια δολάρια μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N) και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, χρησιμοποίησε το βέτο που προέβαλε ως τώρα για τη Σουηδία για να πιέσει την Ουάσινγκτον για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Σάλιβαν δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα δώσουν ένα «ενιαίο, θετικό μήνυμα» σχετικά με την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στη συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, κύριο θέμα συζήτησης στο Βίλνιους.


Πηγή