Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Προειδοποιεί η Τεχεράνη: Να μην επιχειρήσει κανείς να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» στον Κόλπο

Να μην επιχειρήσει κανείς να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» στον Κόλπο – Newsbeast

Προειδοποίηση να μην επιχειρήσει κανείς να παραβιάσει «τις κόκκινες γραμμές» της ασφάλειάς του στον Κόλπο απηύθυνε σήμερα το Ιράν, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Η εν λόγω συνέντευξη έγινε μετά από πληροφορίες για τη μετακίνηση ενός ισραηλινού υποβρυχίου προς την περιοχή.

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ υπογράμμισε επίσης πως η χώρα του θα υπερασπίσει τον εαυτό της απέναντι σε μια ενδεχόμενη αμερικανική «περιπέτεια» στη διάρκεια των τελευταίων ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ότι το πυρηνικό υποβρύχιό του πέρασε από τα Στενά του Χορμούζ, σε μια νέα επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ιράν.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν στη συνέχεια πως ένα ισραηλινό υποβρύχιο, εν πλω προς τον Κόλπο, διέπλευσε τη διώρυγα του Σουέζ, πληροφορία την οποία το εβραϊκό κράτος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε.

«Όλος ο κόσμος ξέρει τι σημαίνει ο Περσικός Κόλπος για το Ιράν (…)» και «ξέρει τις πολιτικές (της Τεχεράνης) στον τομέα της ασφάλειας και της εθνικής άμυνας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Όλοι ξέρουν πολύ καλά σε ποιο σημείο ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αν θελήσουν να παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές του Ιράν», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ είναι ο ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης που το κατηγορεί ότι βρίσκεται στην πηγή πολλών επιχειρήσεων εναντίον της χώρας, η πιο πρόσφατη των οποίων ήταν η δολοφονία στα τέλη Νοεμβρίου του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Ενώ η Τεχεράνη ετοιμάζεται για την πρώτη επέτειο του θανάτου του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στις αρχές Ιανουαρίου στη Βαγδάτη, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν την περασμένη εβδομάδα ότι ενεπλάκη σε μια επίθεση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ.

«Στείλαμε μηνύματα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και στους φίλους μας στην περιοχή (προειδοποιώντας) το παρόν αμερικανικό καθεστώς να μην ξεκινήσει μια νέα περιπέτεια τις τελευταίες ημέρες της παρουσίας του στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Χατιμπζαντέχ.

Ο εκπρόσωπος είπε τέλος πως ελπίζει ότι «οι λογικοί άνθρωποι στην Ουάσινγκτον θα μπορέσουν να ελέγξουν τις εντάσεις» έως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναλαμβάνει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου δύο φορές από τον Ιούνιο του 2019 — κυρίως μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί– σε ένα υπόβαθρο εντάσεων στον Κόλπο και γύρω από τη διεθνή συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2015) που κατήγγειλε μονομερώς ο Τραμπ και από την οποία αποχώρησε το 2018.


Πηγή