Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» και μπλόκαραν το κόμμα Κασιδιάρη, κυβερνητικές βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία για το μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και το «παρών» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να περάσει στην επίθεση κατηγορώντας την Κουμουνδούρου ότι σε ένα μείζων θέμα για την Δημοκρατία επέλεξε να λειτουργήσει με μικροκομματικά κριτήρια και στην ουσία «να αποτελέσει και πάλι εξαίρεση από μια μεγάλη πρόκληση», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πράσινο φως από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής για την συνταγματικότητα της ρύθμισης έδωσε από την αρχή της χθεσινής συζήτησης στο κυβερνητικό στρατόπεδο την ευκαιρία να αποδυναμώσει την τακτική που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις ενστάσεις που προέβαλε για το περιεχόμενο της.

Μάκης Βορίδης: «Μήπως θέλετε να κατέβει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή;»

Το ερώτημα που έθεσε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης «μήπως θέλετε να κατέβει στις εκλογές η χρυσή αυγή;» αναμένεται να αποτελέσει την κεντρική αιχμή της κριτικής προς τον κ. Τσίπρα από την πλευρά της κυβέρνησης για την στάση που επέλεξε να κρατήσει το κόμμα του, ειδικά μετά τις νομοτεχνικές αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν μια σειρά από αιτιάσεις. «Σε μία ψηφοφορία μας είχε πει ο κ. Τσίπρας ότι θα συμμετάσχει το κόμμα του και σε αυτήν επέλεξε τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου», σχολίαζε καυστικά κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ. «Αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι “Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι” προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά», ήταν η αιχμηρή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αναχωρεί για Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, έχοντας κλείσει άλλο ένα μείζων ζήτημα στο δρόμο προς τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα χαρτιά του για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, αναχωρεί σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας να κυριαρχούν στην ατζέντα. Ως προς το μεταναστευτικό η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συζήτηση με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης προς τις χώρες πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν καθημερινά την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα τους. Επιδίωξη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η χρηματοδότηση με επιπλέον πόρους της εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει «την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Αυτή απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Ο φονικός σεισμός στη Τουρκία «παγώνει» την κριτική Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια για κριτική στην συμπεριφορά και την στάση της Άγκυρας την ώρα της μάχης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που έστειλε βοήθεια, εισπράττοντας τα εύσημα από τους τις χώρες της Ένωσης. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός, αναμένεται να τονίσει «την ανάγκη συντονισμού και αντίδρασης στην ανθρωπιστική καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία», ενώ θα υπογραμμίσει πως «θα χρειαστεί βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού», σύμφωνα με συνεργάτες του.

Τοποθέτηση Μητσοτάκη για επιχειρήσεις

Όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις της αντιμετωπίζουν δύο παράλληλες κρίσεις –πληθωριστική και ενεργειακή- ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην σχετική συζήτηση «ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες  που έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους δημιουργώντας προβλήματα ανταγωνιστικότητας εντός της Ένωσης». Η Ελλάδα συντάσσεται με την Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμίσει την ανάγκη «η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU».


Πηγή